17 osoba iz istočnog Halepa uspjelo pobjeći u zapadni dio grada

22. Nov 2016. | 09:01 | NV
Aleppo-protests-696x392

“Deset civila i sedam militanata napustilo je distrikte Halepa pod opsadom”, prenio je ruski Centar za pomirenje, koji svoje vijesti objavljuje na stranici MInistarstva odbrane Rusije. Radi se o tijelu koje u Siriji pokušava pomiriti zaraćene strane (uglavnom lokalne seoske vođe s vladom) i koji do sada, u proces pomirenja uspio uključito na stotine naselja i sela u Siriji.

Oni su uspjeli da prođu kroz koridore koje za njih uspostavila sirijska i ruska vojska u Halepu. Međutim, mnogim civilima militanti iz istočnog dijela Halepa ne dozvoljavaju odlazak iz tog dijela grada.

Približavanje zime i sve veća neimaština u istočnom dijelu ovoga nekada bogatog grada tjera ljude na radikalne mjere, pa je prije nekoliko dana zabilježen protest građana istočnog Halepa, koji su na demonstracijama na ulici tražili od džihadista da im se omogući evakuacija iz grada na način kako se to radi širom Sirije. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da se radilo o protestu oko 300 ljudi. Na njih je otvorena vatra od strane militanata, prenosi isti izvor, i tada je ubijeno 7 civila, a 40 ih je bilo ranjeno.

U isto vrijeme, borbe u istočnom dijelu grada postaju sve jače, pa je zabilježeno napredovanje sirijske vojske i saveznika na više mjesta. Na sjeveroistoku grada iz obruča pokrenuta je ofanziva da se vrate izgubljena područja. Kako javljaju mediji, žestoke borbe traju na tom dijelu fronta, ali bez značajnih pomaka bilo koje od strana.

 

NV / foto almasdarnews.com

Na vrh