Magazin>>

2016. na putu da bude rekordno najtoplija godina

15. Nov 2016. | 09:32 | NV
wmologo2016_fulltext_vertical_rgb_en

Svjetska meteorološka agencija (WMO) saopštila je jučer da je 2016. na putu da potuče rekord za najtopliju godinu od kad su počela mjerenja u 19. vijeku, piše agencija Beta.

WMO navodi da je na osnovu preliminarnih podataka od početka godine do oktobra, prosječna temperatura na planeti ove godine porasla za 1,2 stepena Celzijusa u odnosu na predindustrijski nivo.

Taj porast temperature približava se granicama postavljenim u globalnom sporazumu o klimi usvojenom prošle godine u Parizu. U tom sporazumu se pozivaju zemlje da ograniče porast temperature na dva stepena Celzijusa ili čak 1,5 stepeni Celzijusa u odnosu na vrijeme prije industrijske revolucije.

Visoke temperature ove godine podstaknute su prirodnim vremenskim fenomenom El Niño, ali su ipak najvećim dijelom povećanju temperature doprinijele emisije gasova s efektom staklene bašte.

Prethodna najtoplija godina bila je 2015. WMO je navela da je 16 od 17 najtoplijih godina zabilježeno u ovom vijeku, i jedini izuzetak je 1998. godina koja je također bila godina sa El Niñoom.

WMO očekuje da će temperature ostati dosta visoke do kraja godine i da će 2016. one prijeći rekordnu toplotu zabilježenu 2015. godine.

 

NV

Na vrh