30 žarišta u svijetu koja “mogu do rata”, stručnjaci ubrajaju i Balkan

14. Dec 2017. | 09:52 | NV
27433

Američko Vijeće za međunarodne odnose izdvojio je u svom godišnjem izvještaju “Preventivni prioriteti” 30 žarišta.

Ta žarišta, po njihovoj procjeni, mogu da prerastu u velike ratove u 2018. godini.

Balkan se u tom dokumentu pominje kao “niskoprioritetna prijetnja”. Iako u posljednjoj, najmanje prijetećoj grupi, Balkan se prvi put ove godine pojavio u izvještaju.

Kako se navodi, u grupu “niskoprioritetnih prijetnji” spadaju opasnosti uzrokovane mogućim političkim nemirima i ekstremističkim nasiljem u regionu, čija je nestabilnost, kako se navodi, ranije “više puta potresla cijeli svijet”.

Podaci u izvještaju dobijeni su na osnovu istraživanja Centra za preventivne akcije američkog Vijeća za međunarodne odnose, a radili su ga stručnjaci za vanjsku politiku.

U izvještaju, potencijalne opasnosti podjeljene su u tri kategorije.

U kategoriji najvećeg prioriteta nalazi se osam mogućih sukoba i kriza, prije svega vojni sukob SAD sa Sjevernom Korejom i susjedima, jer opasnost od nuklearnog sukoba sve više raste, a predsjednici SAD i Sjeverene Koreje Donald Trump i Kim Jong Un su veoma nepredvidljivi i sve više provciraju jedan drugog.

U toj grupi nalazi se i mogući oružani sukob SAD i Irana, cyber napadi na infrastrukturu i mreže u SAD, kao i namjeran ili nenamjeran vojni sukob Rusije i članica NATO.

Takođe, u grupi visokoprioritetnih prijetnji su i oružani sukob u Južnom Kineskom moru, teroristički napadi na SAD ili nekog njenog saveznika budući da islamisti ne prestaju sa prijetnjama napadima, eskalacija sukoba u Siriji, novi sukobi u Afganistanu.

U drugoj kategoriji nalaze se opasnosti čije bi posljedice bile manje od konflikata prvog nivoa.

Kako se navodi, u ovoj grupi se nalaze mogući sukob Japana i Kine oko Senkaku / Diaoyu ostrva, politička nestabilnost u Venecueli, pogoršanje humanitarne katastrofe u Jemenu, sukobi u Mijanmaru, porast nasilja povezanog sa organizovanim kriminalom u Meksiku, sukobi u Ukrajini između ukrajinskih i proruskih snaga, intenziviranje nasilja između Kurda i vladinih snaga u Iraku i Turskoj.

Također u ovu grupu spadaju i sukob Pakistana i Indije zbog Kašmira, sukobi između Izraela i Hezbollaha, kao i povećane tenzije između Izraelaca i Palestinaca.

U trećoj kategoriji potencijalnih opasnosti nalaze se uglavnom afričke države u kojima su najveće opasnosti od terorističkih napada Boko Harama i drugih pokreta i političkih previranja.

 

NV / Tanjug

Na vrh