A transverzala za bolju povezanost aerodroma s gradom Sarajevom

Načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, premijer Kantona Sarajevo (KS) Elmedin Konaković, ministar saobraćaja KS-a Mujo Fišo i direktor Direkcije za puteve KS-a Adem Zolj danas su posjetili mjesto gdje se izvode radovi na izgradnji A-transverzale

4. Sep 2015. | 16:07 | S.K
46431

Radi se o saobraćajnici koja će povezivati Međunarodni aerodrom Sarajevo i dio Dobrinje s ostatkom općine Novi Grad i grada Sarajeva.

Ta saobraćajnica značajna je za općinu Novi Grad, ali i Kanton Sarajevo jer povezuje sjeverni i južni dio te općine, naselja Mojmilo, Dobrinju i Aerodromsko Naselje, a radove izvodi građevinska firma Euro-Asfalt.

Načelnik Općine Efendić kazao je da je vrijednost ukupnih radova 5.800.000 KM. U prvoj fazi Direkcija za ceste i Općina Novi Grad osigurali su milion KM koji će biti implementirani do kraja  godine.

O značaju tog projekta govorio je i direktor Direkcije za ceste Zolj te precizirao da se radi o modernoj saobraćajnici koja će biti značajna i za područja općina Ilidža i Novo Sarajevo.

“A transverzala je bulevar uz široke trotoare i stubove na zelenom pojasu. Uz cestu će se raditi i vodovod i kanalizacija, a uvest će se i kružni tok na Mojmilu ispod Dječijeg sela”, kazao je Zolj.

Kantonalni premijer Konaković istaknuo je da je ovo početak izgradnje nove trase koja će rasteretiti dio saobraćaja prema Međunarodnom aerodromu, a time i ostale saobraćajnice koje ih povezuju.

“!Novca ima dovoljno za početak, iz narednih budžeta osigurat ćemo i za ostalo. Procjena je da realizacija tog projekta može trajati maksimalno dvije do tri godine. Trudit ćemo da to bude što prije”, kazao je Konaković.

Na vrh