Abbas poručio Putinu da ne može prihvatiti američku posredničku ulogu

13. Feb 2018. | 20:12 | NV
Mahmoud-Abbas-Vladimir-Putin-940x560

Palestinski lider Mahmoud Abbas u ponedjeljak je poručio ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu da više ne može prihvatiti ulogu Sjedinjenih Država kao posrednika u razgovorima s Izraelom zbog ponašanja Washingtona, javila je novinska agencija Interfax.

“Tvrdimo od sada da odbijamo sarađivati u bilo kakvoj formi sa SAD-om u satatusu posrednika, jer mi smo protiv njihovih akcija”, poručio je Abbas Putinu na početku razgovora u Moskvi, javlja Fena.

Agencija navodi Abbasove riječi da želi da se proširi novi mehanizam posredovanja koji bi zamjenio Bliskoistočni kvartet mirovnih posrednika, prenosi INS.

“Naprimjer, ‘kvartet’ plus neke druge zemlje, nalik na model koji se koristio za postizanje sporazuma s Iranom”, izjavio je Abbas, misleći na međunarodne pregovore o nuklearnom programu Teherana.

Abbas i njegovi saveznici furiozno su regovali u decembru kada je predsjednik Donald Trump raskinuo s višedecenijskom američkom politikom priznajući Jerusalem kao izraelsku prijestonicu i pripremio teren za proces preseljenja američke ambasade iz Tel Aviva, prenosi Reuters.

Trump je ranije poručio Palestini da bi SAD mogle prekinuti pružati finansijsku pomoć jer su Palestinici “uvrijedili” SAD i nisu pokazali poštovanje kada su odbili da se sretnu sa američkim potpredsjednikom Mikeom Penceom.

 

NV

Na vrh