Abbas traži da Velika Britanija popravi štetu nastalu Balfourovom deklaracijom

1. Nov 2017. | 23:03 | NV
Mahmoud-Abbasa

Palestinski predsjednik Mahmoud Abbas požalio se na Balfourovu deklaraciju iz 1917. godine kojom je podržano stvaranje Izraela i pozvao britansku Vladu da popravi štetu nastalu tim dokumentom, koji je označio “krivcem” za vijek palestinskih patnji.

On je to učinio u rubrici mišljenja u britanskom Guardianu, u trenutku kada izraelski premijer Benjamin Netanyahu putuje u London na proslavu stogodišnjice Balfourove deklaracije.

Abbas je u tom tekstu ponovo potvrdio da priznaje Izrael, ali je upozorio da će Palestinci uskoro početi da traže puna i jednaka prava kao građani Izraela. On je naveo da će prihvatiti rješenje sukoba po modelu jedne, a ne dvije države jevrejske i palestinske, o čemu se već pregovaralo.

“Balfourova deklaracija nije nešto što bi trebalo slaviti, sigurno ne dok jedan od naroda na koji je uticala i dalje trpi takvu nepravdu”, napisao je Abbas.

On je dodao da je “stvaranje domovine za jedan narod dovelo do raseljenja i nastavljenog progona drugog, a danas do duboke neravnoteže između okupatora i okupiranog”.

Abbas je objasnio da se “ravnoteža mora upostaviti” i da “Velika Britanija ima veliki dio odgovornosti da predvodi na tom putu”, a da proslave “moraju čekati na dan kada će svako u toj zemlji imati slobodu, dostojanstvo i jednakost”.

 

Šta je Balfourova deklaracija?

Balfourovom deklaracijom pismom od 67 riječi koje je 2. novembra 1917. godine napisao tadašnji šef britanske diplomatije lord Arthur Balfour, London je podržao stvaranje domovine jevrejskog naroda u Palestini. Ta deklaracija dovela je, po mišljenju nekih, do dubokog jaza između Izraelaca i Palestinaca koji njena stogodišnjica još više produbljuje, navodi agencija AP.

Balfour je to pismo uputio lideru britanske jevrejske zajednice lordu Walteru Rothschildu, lideru britanske jevrejske zajednice, a koju bi on kasnije predao Cionističkoj federaciji Velike Britanije i Irske.

U njemu je naveo da britanska vlada “gleda sa blagonaklonošću na stvaranje nacionalnog doma u Palestini za jevrejski narod” i da će “uložiti najveće napore kako bi olakšala postizanje tog cilja”, ali je napisao i da “treba jasno razumijeti da neće biti učinjeno ništa što bi moglo kršiti građanska i vjerska prava postojećih nejevrejskih zajednica u Palestini, ili prava i politički položaj koji Jevreji uživaju u bilo kojoj drugoj zemlji”.

Imajući u vidu da je potpisana, Balfourova deklaracija se ne može poništiti, ali se šteta koju je nanijela može popraviti, napisao je Abbas, ocijenivši da će to zahtijevati hrabrost, kao i suočavanje s prošlošću, priznanje grešaka i preduzimanje konkretnih koraka da se te greške isprave.

Priznavanje palestinske države u granicama iz 1967. godine, s istočnim Jerusalemom kao glavnim gradom, donekle bi ispunilo politička prava palestinskog naroda, naveo je Abbas, i dodao da je podrškom Londona osnivanju jevrejske domovine “Balfour obećao zemlju (Jevrejima), ne vodeći računa o političkim pravima onih koji su već tamo živjeli”.

Abbas je napisao i da su 1948. godine “cionističke milicije”, kako ih je nazvao, protjerale više od 800.000 Palestinaca iz njihove domovine i pritom počinile užasne masakre.

“Događaj koji Izrael slavi kao stvaranje svoje države, mi Palestinci označavamo kao najcrnji dan u našoj historiji”, naveo je Abbas.

Oni Palestinci koji su ostali u Izraelu izloženi su diskriminaciji, tri miliona njih na Zapadnoj obali pati od “drakonske vojne okupacije”, dok je dva miliona stanovnika Gaze “stalno izloženo uništenju”, piše palestinski lider.

Abbas je kazao da su Palestinci prije tri decenije priznali državu Izrael, ali da rješenje sukoba po modelu dvije države postaje sve više nemoguće i da se približava dan kada će oni prihvatiti jednu državu i nastaviti da teže slobodi.

Netanyahu večeras dolazi u London na sutrašnje obilježavanje stogodišnjice Balfourove deklaracije, kojem će prisustvovati i britanska premijerka Theresa May.

 

NV / Beta

Na vrh