Abbas: Trump kaže da nećemo pregovore? Treba da ga je sramota

15. Jan 2018. | 09:31 | NV
47886

Palestinski lider Mahmoud Abbas izjavio je sinoć da bi predsjednik SAD Donald Tuamp trebalo da se sramoti zbog načina kojim se bavio bliskoistočnim mirovnim naporima, prenijela je Beta.

U ostrašćenom govoru na sastanku Palestinskog cetralnog vijeća Abbas je kritikovao Trumpa i njegovu politku prema Palestincima, uključujući priznanje Jerusalema kao glavnog grada Izraela.

Abbas je rekao „sram vas bilo” za Trumpovu tvrdnju da Palestinci odbijaju da pregovaraju. On kaže da su Palestinci i dalje posvećeni pregovorima, ali su spremni da odbace ono za šta se plaše da će biti nefer prijedlog Bijele kuće.

Status Jerusalema je jedno od najvećih sporava u decenijskom sukobu između dva naroda. Trump je svojom odlukom odstupio od dugogodišnje politike SAD da status tog grada treba riješiti za pregovaračkim stolom. On je također najavio preseljenje američke ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem. Takve Trumpove najave nisu se svidjele državama sa muslimanskom većinom kao ni državama Evropske unije koje su saveznice SAD.

Izraelski lideri tvrde da će ujedinjeni Jerusalem ostati vječna prijestonica Izraela, a Palestinci planiraju da istočni dio tog grada bude sjedište njihove buduće nezavisne države. Izrael je okupirao istočni Jeruslem u Šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao, što međunarodna zajednica nikada nije priznala.

 

NV

Na vrh