Abraham nije više arbitar u postupku Hrvatske i Slovenije

Sudija Ronny Abraham podnio je 3. augusta ostavku na dužnost arbitra na Stalnom arbitražnom sudu (PCA) u Den Haagu u postupku oko razgraničenja Hrvatske i Slovenije na moru, saopćio je u srijedu sud

6. Aug 2015. | 12:19 | S.K
44942

Prema saopćenju, sudac Abraham obavijestio je Sud da je pristao na imenovanje u nadi da će to "pomoći u obnovi povjerenja između strana u postupku i omogućiti  normalan nastavak procesa, uz odobrenje obiju strana".
  
Uvidjevši da "trenutna situacija ne može ispuniti ta očekivanja", sudija Abraham zaključio je da za njega "nije više primjereno" da bude arbitar u spomenutom postupku, navodi se u saopćenju za medije.
  
U skladu sa Sporazumom o arbitraži sada je na slovenskoj vladi da imenuje drugoga arbitra koji će zamijeniti suca Abrahama kao člana suda, dodaje PCA.
 
Dodaje također da je Slovenija pozvana dati svoje primjedbe na pismo od 31. jula koje je poslala Republika Hrvatska. 
 
Tim pismom Hrvatska je izvijestila da "ne može nastaviti proces arbitraže u dobroj vjeri", podsjeća sud.  
 
Ljubljana je 27. jula za novog suca u arbitraži za granicu s Hrvatskom imenovala francuskog pravnika i predsjednika Međunarodnog suda pravde (ICJ) Abrahama nakon izbijanja afere nazvane Pirangate.
   
Kada je izbila afera slovenski sudac u arbitraži Jernej Sekolec podnio je ostavku, a Ljubljana je na to iznenađujućim imenovanjem stranog arbitra, iako zakon predviđa da slovenski  arbitar mora biti slovenski državljanin koji je bio na dužnosti ustavnog ili vrhovnog  suda, sugerirala da bi to mogao biti ustupak Hrvatskoj te znak da će sud suditi po  načelima međunarodnog prava kako ga primjenjuje Međunarodni sud pravde. Neki su tvrdili da je riječ o  "genijalnom" manevru premijera Mire Cerara nakon skandala koji su, kako se govori u Sloveniji, priredile hrvatske obavještajne službe "kompromitiranjem" arbitraže.

Afera "arbitraža" izbila je kada su hrvatski mediji u srpnju objavili transkripte koji pokazuju da su se slovenski sudac pri arbitražnom sudu i slovenska diplomatkinja dogovarali o iznošenju argumenata i lobiranju kod drugih sudaca u postupku o granici između Slovenije i Hrvatske.
 
Prema transkriptu i audio zapisu razgovora suca Jerneja Sokoleca i Simone Drenik arbitražni bi sud dodijelio veći dio zaljeva Sloveniji.

Na vrh