"Ad Hoc aktivizam i Gerila kino": Briga o zdravlju djece koja su preživjela traumu

Posredstvom projekta "Ad Hoc aktivizam i Gerila kino", predstavnici Udruženja za kulturnu i medijsku dekontaminaciju obišli su 11 mjesta koja su bila pogođena poplavama, gdje su održali interaktivne radionice s djecom. Nakon kreiranih scenarija djeca su, uz stručnu pomoć, snimala i finalizirala svoje videopriče

14. Jan 2015. | 10:20 | Nerma Ajnadžić
34333

"Ad Hoc aktivizam i Gerila kino" je projekt koji je započet u julu prošle godine i koji je provodilo Udruženje za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (UKMD) u partnerstvu s eFM studentskim radijem, a koji je podržao i UNICEF u Bosni i Hercegovini. Nejra Suljović, članica Udruženja i jedna od vodećih osoba na ovom projektu, govoreći nam pobliže o tome, kaže: “Riječ je o posebno razvijenom kurikulumu neformalnog obrazovanja čija je svrha potaknuti polaznike da primjećuju, kritiziraju te tako mijenjaju stanje u društvu. Posredstvom ovog projekta obišli smo 11 mjesta koja su bila pogođena poplavama, gdje smo održali interaktivne radionice s djecom."

Tokom radionica obučavali su polaznike kako da koriste audio i videosnimače, te kako da kreiraju scenarije za kratke igrane i dokumentarne videouratke. Nakon kreiranih scenarija djeca su, uz stručnu pomoć, snimala i finalizirala svoje videopriče.
Crtani filmovi “Reci gljivi pametnici i ptici na žici" nastali su tokom realizacije ovog projekta i namijenjeni su djeci poplavljenih područja.

“Cilj je poboljšanje općeg psihološkog zdravlja djece nakon proživljene traume. Crtani filmovi su edukativnog karaktera te sadrže osnovne smjernice ponašanja za djecu i mlade u vanrednoj situaciji koja je izazvana poplavama”, dodaje Suljović.


Niko drugi nije obraćao pažnju

Udruženje za kulturnu i medijsku dekontaminaciju realizirao je ovaj projekt, koji je posebno usmjeren na rad s djecom koja su doživjela traume tokom majskih poplava. Niko drugi nije obraćao pažnju na stanje djece nakon poplava, niti se radilo na tome da se djeca suoče s traumama i razgovaraju o preživljenoj elementarnoj nepogodi.

Kako tvrdi Suljović, ovakve situacije često znaju ostaviti velike posljedice na dijete, pa je ekipa UKMD-a željela pomoću igre i zabave, ali i putem edukativnih radionica raditi s djecom na suočavanju s traumama. Osim ovog projekta, UKMD inače, tokom svojih redovnih aktivnosti, radi s mladima i djecom.

Na pitanje zašto su koristili baš video kao sredstvo prijenosa poruka ovih područja, Suljović je odgovorila da je video zanimljiv prvenstveno djeci koja su učila kako koristiti kamere i snimač te kako kasnije to pretvoriti u videopriču. Također, kaže Suljović, video je snažan medij koji šalje snažnu poruku o stvarnim potrebama te djece i stanju nakon poplava. Na ovaj su način željeli inicirati javnost i vlasti da reagiraju te da ponovo usmjere pažnju na priče iz poplavljenih područja.


Video “Happy” je direktna poruka vlastima

Videoprilog “Happy” koji je snimljen u Željeznom Polju, jedan je od onih koji su snimljeni s ciljem da pošalju direktnu poruku vlastima. No, teško je reći koliko je neki videoprilog utjecao direktno na vlasti, ali su video “Happy” mediji odmah prenijeli i njime je prikazana izuzetno teška situacija u kojoj se i dalje nalaze ljudi i djeca iz Željeznog Polja.

“Ekipa UKMD-a bila je prva čije su kamere zapravo došle do tog mjesta i razgovarale s ljudima i djecom. Po objavljivanju videa “ Happy” medijske kuće su također počele praviti priče te ih emitirati putem svojih kanala i tako upozoravati ljude da posljedice poplava još nisu sanirane te da je tim ljudima pomoć potrebnija nego ikad”, ističe Suljović dodajući da je njoj tokom trajanja cijelog projekta bilo najljepše to što im se djeca s kojom su radili i dalje svakodnevno javljaju te se trude biti tu za njih u svakom trenutku i pomoći im da riješe svaki problem koji imaju.


Mjesto uzdizanja kulturnog i medijskog obrazovanja mladih

Centar za kulturnu i medijsku dekontaminaciju (CKMD) je nevladina organizacija koja se nalazi u okviru Kampusa Univerziteta u Sarajevu. Centar je namijenjen da bude mjestom uzdizanja kulturnog i medijskog obrazovanja mladih. Studentski radio eFM djeluje u okviru Centra, te se aktivnosti koje provodi Centar brže prenose u medijskom prostoru. Upravo to ovaj centar čini jednim od rijetkih multimedijalnih prostora u Sarajevu.

Slađan Vujić, direktor ovog udruženja, kaže da je Centar nastao nakon što je nekoliko entuzijasta radeći na različitim medijima uvidjelo da je sve manje mladih zainteresirano za volontiranje i stjecanje praktičnog iskustva.
“Tome je doprinio i obrazovni sistem koji je ukinuo sve obavezne prakse i mogućnost stjecanja bilo kakvog praktičnog iskustva”, kaže Vujić.

Udruženje je realiziralo desetak projekata, iako, kako tvrdi Vujić, na rad Udruženja ne gledaju isključivo kao na projekte. “Najvažniji aspekt cjelokupnog rada Udruženja jeste sarađivanje i ostvarivanje kontakata i prijateljstava na području cijele Bosne i Hercegovine, koja ne završavaju uvijek završenim poslom i projektom, nego su trajna i intenzivna u svakom smislu”, dodaje on.

Kako kažu iz Udruženja, njihov rad se temelji na ideji da rade i djeluju unutar jednog objekta koji ima multimedijalni i multifunkcionalni prostor u svom osnovu: radio, videoprodukciju, svoj časopis i veliku frekvenciju na društvenim mrežama i internetu.

“Ako kreiramo mjesto i okruženje ispunjeno progresivnim idejama obrazovanih i umjetničkih razmišljanja, eto prilike da počnemo mijenjati uzore i one na koje se mladi danas ugledaju putem etabiliranih i elitiziranih kanala lažnog sjaja i kriminalnog miljea”, dodaje Vujić nadajući se da će ih u budućnosti sreća poslužiti kad je riječ o finansijskim tokovima, jer sve ostalo imaju: odlično jezgro, pametne mlade ljude koji znaju šta hoće, ideja napretek i sposobnost improviziranja i samostalnog rada.

Na vrh