Ulaganje Kine u Afriku čini se dugoročno isplativom strategijom

13. Aug 2014. | 11:01 | A.P
26939

Kad je 90-ih godina prošlog stoljeća Kina počela investirati u druge krajeve svijeta, afrički kontinent je izabran kao lokacija na koju će se obratiti posebna pažnja. Iako su zapadne zemlje ovo posmatrale kroz prizmu borbe za prirodne resurse, američki časopis “Bloomberg” navodi da je Kina odabrala Afriku zbog dugoročnog prosperiteta koji se predviđa za ovaj kontinent.

Iako Afrika trenutno izgleda kao siromašan kontinent, nedavno je postao najbrže rastući region svijeta, a njegov udio u globalnom BDP-u je sa 3,4 porastao na 4,1 posto, što je bio nivo dosegnut 2000. godine. Osim toga, srednja klasa ovog kontinenta brojem je veća od one u Indiji, i kako se progres nastavlja, nove tehnologije će omogućiti dodatni napredak u razvoju komunikacija i infrastrukture.

Afričke zemlje investiraju u obrazovanje u mnogo većem obimu nego ostale zemlje svijeta i u sljedećih nekoliko decenija većina njih će biti naseljena mladom i produktivnom generacijom željnom da kupi strane proizvode. Stoga se ulaganje Kine u Afriku čini dugoročno isplativom strategijom pri čemu zapadne zemlje kaskaju za azijskim divom.

Oznake: > >

Na vrh