Agrokomerc će za tri mjeseca preraditi 700 tona krastavaca, pokreće i proizvodnju cerada

Nekadašnji gigant bosanskohercegovačke privrede "Agrokomerc" iz Velike Kladuše od 1. avgusta pokreće proizvodnju cerada, plastičnih bazena i sličnog asortimana, što je šansa za 30 novih radnika, a do kraja ove godine stvorit će se prostor za dodatnih 20 novih radnih mjesta, potvrdio je za bh. novinsku agenciju Patria Fadil Bihorac, predsjednik Nadzornog odbora ove kompanije

13. Jul 2014. | 14:02 | S.M
25602


Proizvodnja će biti pokrenuta u saradnji sa partnerom, holandskom kompanijom EPS koja već posluje u mnogim zemljama svijeta, pa će se i asortiman koji se bude proizvodio u Velikoj Kladuši, proizvoditi isključivo za strano tržite.

Velikokladuški gigant, čiji je veći dio imovine uništen, mogao bi se ponovo probuditi iz pepela. Bihorac kaže da je rukovodstvo kompanije više nego ikada odlučno da se sva imovina ovog preduzeća aktivira u proizvodne svrhe i stvaranje novih vrijednosti, a onaj dio koji u okviru tog programa nema perspektivu, ekonomsku opravdanost, ponudit će se na tržištu putem agencije za privatizaciju FBiH.

Ekonomski analitičari se slažu da osnaživanje Agrokomerca ne znaći bolji život samo građanima u Velikoj Kladuši, već i u cijeloj Bosni i Hercegovini.

"Prije desetak dana u Agrokomercu smo ponovo pokrenuli preradu krastavaca. Zaposlili smo između 60 i 70 Agrokomercovih radnika koji su do tada bili bez posla. To je naš veliki uspjeh", kaže Bihorac.

"U naredna tri mjeseca otkupit ćemo i preraditi oko 700 tona krastavca i to samo onog krastavca koji je proizveden na plantažama u Krajini. To su desetine dodatnih radnih mjesta našim ljudima", rekao je Bihorac za Patriu.

(Agencija NAP)

Oznake:

Na vrh