Agrokor se cijepa na dva dijela – zdravi i bolesni

22. Dec 2017. | 13:45 | NV
AGROKOR(1)

Vanredni povjerenik Hrvatske vlade za Agrokor grupu, Ante Ramljak, predstavio je plan poravnanja sa povjeriocima, kojim se predviđa osnivanje nove holding kompanije, na koju će se prenijeti zdrava društva iz koncerna.

Ramljak je na konferenciji za novinare u sjedištu Agrokora rekao da će osnovati novi holding, na koji će prenijeti imovinu svih zdravih kompanija iz Grupe, bez dugova i bez garancija. Njegovi vlasnici će biti dobavljači, banke i imaoci obveznica. Nova grupacija će vjerovatno dobiti i novo ime.

U starom Agrokoru će ostati kompanije koje ne mogu otplatiti dugove i vjerovatno će završiti u stečaju.

Ramljak je potvrdio da je Privremeni odbor povjerilaca Grupe podržao Plan poravnanja. Kakav će biti tačan procenat otpisa duga biće dogovoreno u nastavku pregovora. Očekuje da će se do dogovora doći u naredna tri mjeseca. On je najavio da će povjerioci pri poravnanju biti prvi osigurani, zatim slijede zajmodavci koji su odobrili tzv. roll up, potom neosigurani povjerioci i na kraju oni koji imaju potraživanja unutar koncerna.

Svrha poravnanja je da se povjeriocima ponudi brz, transparentno i fer poravnanje, kako bi se očuvala najviša moguća vrijednost. Namjena je takođe i razdvajanje imovine od naslijeđenih obaveza. Tako će odvojiti nove vlasnike i stare dioničare Agrokora koji će morati da se bave gubicima, objasnio je on.

Stari dugovi će se restrukturirati kombinacijom novoosiguranih dugova i novim vlasničkim udjelima. Na kraju ove procedure, vlasnici bi trebali postati povjerioci koji će preuzeti kontrolu nad novim sistemom.

Vanredna uprava takođe je podsjetila da Agrokor ima oko 5.700 povjerilaca koji su prijavili oko 12.000 potraživanja. Vanredna uprava ih je priznala za 41,23 milijarde kuna (oko 5,5 milijardi eura), dok je osporila 16,54 milijardi kuna (oko 2,2 milijarde eura).

Ramljak je rekao da će za tu namjenu oblikovati rezervacije za slučaj ako sud odluči u korist povjerilaca kojima potraživanja nisu priznata. Objasnio je da se zbog mogućih sudskih postupaka poravnanja neće zaustaviti.

Konačni prijedlog poravnanja mora biti dostavljen sudu u Zagrebu koji se bavi ekonomskim pitanjima najkasnije do 10. aprila naredne godine. Vanredna administracija planira prenošenje imovine u novi sistem vrlo brzo, jer tzv. lex Agrokor predviđa mogućnost produženja njenog mandata do 10. jula sljedeće godine.

 

NV / indikator.ba

Na vrh