Magazin>>

Akcija učenika i lokalnih vlasti: Svih 136 učenika Srednje medicinske škole iz Sarajeva otišlo na ekskurziju

19. Sep 2017. | 22:01 | NV
ucenici(6)

Učenici Srednje medicinske škole Bjelave uspjeli su otići na ekskurziju zahvaljujući sredstvima prikupljenim svojim radom, a podršku u tome pružila im je i Općina Stari Grad.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić odlučio je podržati ideju ovih mladih ljudi kada su u februaru ove godine ponudili da rade sve poslove kako bi zaradili novac za ekskurziju za one učenike koji to sebi ne mogu priuštiti.

“Odlučili smo se uključiti u ovu akciju jer je vrlo pohvalno to što želite da zaradite novac svojim radom i trudom. Nažalost, ne razmišljaju mnogi danas na taj način. Podržat ćemo vašu ideju, i platiti vam za vaš rad, a vi ćete tako poslati poruku vašim školskim prijateljima da se radom i trudom u životu sve može postići”, kazao je tada načelnik Hadžibajrić.

Nekoliko sedmice poslije toga, 70-ak vrijednih učenika ove škole je čistilo obalu rijeke Miljacke i šetnicu Aleje ambasadora. Prikupili su oko 100 vreća raznog otpada, kesa, flaša, grana drveća, papira, pa čak i stare odjeće. Ovaj angažman učenicima je plaćen, a početkom sedmice javio nam se Dženan Hodžić, učenik koji je pokrenuo ovu akciju, kako bi se zahvalio Općini Stari Grad i obavijestio nas o uspješnom odlasku na ekskurziju.

“Bili smo na ekskurziji u Budimpešti, Pragu i Beču. Putovalo nas je 136, od čega smo svojim radom prikupili sredstva za 36 učenika koji inače ne bi mogli platiti ekskurziju. Bilo je ovo najbolje iskustvo u mom životu. Neizmjerno smo zahvalni Općini Stari Grad i načelniku Ibrahimu Hadžibajriću što su među prvima podržali našu akciju i angažovali nas da očistimo Aleju ambasadora”, kazao je Dženan.

Dodao je da su se, vođeni primjerom Općine Stari Grad, poslije javili i drugi privrednici i organizacije koji su im ponudili posao zahvaljujući čemu su prikupili ukupno 20.000 KM. On je kazao da imaju u planu osnivanje udruženja koje će na ovim principima i dalje prikupljati sredstva za učenike koji ne mogu sebi priuštiti odlazak na ekskurziju i naglasio da će to i ubuduće biti isključivo kao naknada za rad učenika na različitim poslovima.

 

NV / NAP

Na vrh