Ako Hrvatska ne promijeni Pravilnik, uslijedit će kontramjere BiH, Srbije, Crne Gore i Makedonije

7. Aug 2017. | 14:27 | NV
sarovic1

Sastanak nadležnih ministara iz regiona povodom stupanja na snagu Pravilnika o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima u Republici Hrvatskoj održan je danas u Sarajevu na poziv ministra vanjske trgovine i ekonomskih poslova Mirka Šarovića. Ministri iz BiH, Srbije, Makedonije, Crne Gore potpisali su zajedničko pismo koje će tokom dana biti poslano Evropskoj komisiji, a Hrvatsku su pozvali da hitno ukine diskriminatorske odredbe, piše agencija Patria.

Pozvali su Hrvatsku da cijenu inspekcijskog nadzora usklade sa stvarnim troškovima postupka i prosječnim cijenama u zemljama regiona i EU.

Pozvali su Evropsku komisiju da se uključi u rješavanje problema u skladu sa odredbama SSP-a te poručili da će do konačnog rješenja svaka zemlja preduzeti mjere i mehanizme koje smatra adekvatnim. Također, zatražili su i hitni sastanak sa hrvatskim ministrom zbog posljedica jer žele zaobići najgori scenarij kako se ne bi ušlo u lanac mjera i kontramjera susjeda.

U Sarajevo su doputovali Rasim Ljajić, ministar vanjske i unutrašnje trgovine i telekomunikacija Srbije, ministrica ekonomije Crne Gore Dragica Sekulić i ministar poljoprivrede u Vladi Makedonije Ljupčo Nikolovski.

Hrvatska je Pravilnikom propisala uvođenje inspekcijskog nadzora i kontrole većeg broja vrsta voća i povrća koje se uvozi iz trećih zemalja i utvrdila 22 puta veće plaćanje naknade za inspekcijski nadzor i kontrolu usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima prilikom uvoza iz trećih zemalja.

Naknada za svaki obavljeni inspekcijski nadzor ili kontrolu i svaku pojedinu vrstu voća i povrća prilikom pregleda inspekcije u Hrvatskoj iznosi 2.000 kuna (270 eura), dok je ranije iznosila 90 kuna (12 eura). Ovim Pravilnikom Hrvatska je opteretila dodatno bh. i privrednike iz zemalja regiona.

 

NV / NAP

Na vrh