Albin Zuhrić: Inspekcijskim nadzorom Agrokora spriječiti odliv novca iz BiH

11. Apr 2017. | 16:47 | NV
Albin Zuhric

Povodom održavanja sastanka u Vladi Federacije u slučaju Agrokor i otkazivanja učešća na sastanku predstavnika Agrokora, reagovao je Albin Zuhrić, generalni sekretar Naše stranke.

“Predstavnici Agrokora su otkazali sastanak, po instrukcijama iz Zagreba. Ako imamo u vidu da su Agrokorove kćerke firme pravni subjekti formalno nezavisni, onda je neophodno osigurati da se kriza koja se dešava u matičnoj firmi ne prelije u BiH, na kćerke firme koje još uvijek redovno posluju i ugrozi brojne lokalne dobavljače, od kojih je veliki broj malih, te radnike u lokalnim firmama“, kazao je Zuhrić.

Generalni sekretar Naše stranke dodaje “da sve vlasti u regiji poduzimaju mjere kako bi zaštitile domaću privredu, što su i naše vlasti morale učiniti – konkretno, Vlada je do sada morala imati barem tačne podatke o visini dugovanja lokalnim dobavljačima, strukturi dobavljača i periodima dugovanja“.

“Nije više sigurno da bilo kakva mjera vlasti na svim nivoima sada može dovesti do sretnog ishoda krize, s obzirom na to da je u Agrokoru uvedena privremena uprava. Ipak, smatramo da Vlada mora iskoristiti pravne mehanizme koji su joj na raspolaganju, te odmah pojačati inspekcijski nadzor nad Agrokorovim firmama u FBiH radi kontrole poslovanja ovih društava i sprječavanja odliva sredstava protivno lokalnim propisima“, kazao je.

Zuhrić dodaje da “država pokazuje da li je ozbiljna ili neozbiljna na slučajevima poput krize Agrokora“, dodajući da “moramo učiniti sve u zaštitu radnika i dobavljača“.

“Nadalje, Vlada hitno mora organizovati sastanak sa dobavljačima koji su u opasnosti, kao i predstavnicima radnika u Agrokorovim društvima kako bi konačno bila u stanju napraviti konkretnu i tačnu analizu situacije. Konačno, s obzirom na ozbiljnost situacije i prijetnju domaćoj privredi ukoliko se kriza prelije u BiH, očekujemo da Vlada formira tim koji će bez odlaganja predložiti set mjera radi zaštite lokalnih dobavljača i radnika u skladu sa lokalnim propisima“, zaključuje Zuhrić.

 

NV

Na vrh