Aleksandar Vučić tvrdi da ima dokaze o djelovanju protiv Srbije u Makedoniji

21. Aug 2017. | 19:31 | NV
vucic(67)

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić izjavio je da su zaposleni iz srbijanske ambasade u Skoplju povučeni na konsultacije u Beograd zbog “dovoljnog broja dobijenih dokaza od strane obavještajnih organa o ofanzivnom djelovanju protiv organa i institucija Srbije”, piše agencija Patria.

Vučić je poručio kako Srbija mora štititi svoje interese, ali će nastojati da gradi dobre odnose s Makedonijom.

Srbijanski predsjednik je istakao kako u svemu ima i stranog uticaja, ali da ne misli na Rusiju.

“Naše je da naši ljudi budu pripremljeni i spremni. Biće nekih promjena u našem osoblju i da zaštitimo prijateljstvo naše sa Makedoncima, a i kako da se ponašamo u novom okruženju. Moramo naučiti da djelujemo u novom okruženju koje nije postojalo prije nekoliko mjeseci. Čekaćemo odluku kako će Albanci ići u pokušaj za prijem Kosova u UNESCO. Vidjećemo kako će na to reagovati iz Skoplja i Podgorice”, kazao je Vučić.

Makedonski mediji pišu kako je Srbija zaposlenike ambasade u Skoplju povukla jer je saznala da će Makedonija predložiti prijem Kosova u UNESCO. Makedonija je prije dvije godine glasala za prijem Kosova u UNESCO, dok je premijer Zoran Zaev izjavio u maju da će Makedonija na narednom glasanju biti neutralna.

 

NV / NAP

Na vrh