Aleksandra Pandurević: Dodik je pričom o referendumu prevario narod

1. Dec 2016. | 22:59 | NV
aleksandra-pandurevic

Član Predsjedništva SDS i šefica Kluba ove stranke u Predstavničkom vijeću Parlamentarne skupštine BiH Aleksandra Pandurević istakla je da su predsjednik RS Milorad Dodik i Vlada RS međunarodnoj zajednici obećali da će referendum o Danu RS biti samo anketa, te da će provesti odluku Ustavnog suda BiH, prenosi portal Slobodna Bosna.

To se, sve su prilike, ispostavilo tačnim, budući da rezultati referenduma nisu objavljeni u formi izvještaja u Službenom glasniku RS.

“Referendum i jeste bio anketa, što je uostalom i Vlada RS u svojim pojašnjenjima Delegaciji EU u BiH, OHR-u, te međunarodnoj zajednici uporno tvrdila, tačnije da oni provode samo anketu, a da će provesti odluku Ustavnog suda BiH. Dodik je imao plan da se poigra referendumom pred lokalne izbore, a u predizborne svrhe. Njegova referendumska priča bila je priča za lokalne izbore. S druge strane, međunarodnoj zajednici je obećao da referendum o Danu RS neće biti pravi referendum i da neće objaviti rezultate, odnosno da će referendum biti kao što je i rekao – jedna anketa”, kazala je Pandurević.

Ona konstatuje da se predsjednik RS samo poigravao sa građanima i javnošću u predizborne svrhe.

“Referendum je bio žvaka, koja je trebalo da im donese izborne poene, a provedena je anketa, kao što je obećano međunarodnoj zajednici. Nadam se da su građani RS iz ovoga naučili jednu stvar – istina je ono što Milorad Dodik govori međunarodnoj zajednici, a ne ono što govori javnosti u RS”, poručila je Pandurević.

Nakon svega ovoga, međunarodna zajednica, dodala je, može zadovoljno da trlja ruke, jer je Milorad Dodik pokazao da ih se ipak plaši.

S druge strane, građani RS mogu da “izvrnu prazne džepove jer su skupo platili još jednu prevaru Milorada Dodika”.

“Dodik nema nikakvu odgovornost. Pokretanje istrage protiv njega u slučaju provođenja referenduma bio je posljednji pokušaj Gorana Salihovića da se spasi i ostane na toj poziciji, čime je pomogao Dodiku na njegovom nacionalnom imidžu i referendumskoj priči. Dodika u formalno-pravnom smislu nema nigdje, jednako su odgovorni svi predsjednici političkih stranaka, a Dodik je čak pokazao da je bio kooperativniji od svih drugih lidera. Njegove krivične odgovornosti tu nema, niti je može biti”, navela je Pandurević.

 

NV / SB

 

Na vrh