Ambasada Francuske u BiH donirala službenog psa GPBIH

14. Dec 2017. | 19:29 | NV
Vodiči i službeni psi GPBiH

Zoran Galić, direktor Granične policije BiH primio je Jean-Françoisa Caparosa, atašea za unutrašnju sigurnost pri Ambasadi Francuske u BiH, kojem je ovo prva posjeta GPBiH.

Galić je zahvalio atašeu na podršci Ambasade Francuske u BiH uključujući i donaciju službenog psa za traženje i otkrivanje narkotika i novčanica, dijela opreme i specijalističku obuku za vodiča, saopćeno je iz GPBiH.

Ispred zgrade Glavnog ureda GPBiH upriličena je primopredaja donacije psa. Fahrudin Ibrić, načelnik Terenskog ureda za aerodrome GPBiH, istaknuo je značaj donacije za Jedinicu granične policije Aerodrom Mostar, posebno zbog činjenice da je riječ o prvom psu u BiH koji otkriva novčanice. Dodao je da je podrška Međunarodnom aerodromu Mostar bitna i zbog činjenice da se u 2018. godini očekuje značajno povećanje saobraćaja uvođenjem novih redovnih linija.

Prethodno su belgijski ovčar Maverick i vodič pasa policijski službenik Leo Zovko prošli tromjesečnu obuku u specijaliziranom centru u Cannesu Ecluseu pod pokroviteljstvom Ureda za unutrašnju sigurnost pri Ambasadi Francuske u BiH, u saradnji s francuskom Međuministarskom agencijom za borbu protiv droga i ovisnosti (MILDECA).

Trinaestomjesečni Maverick od sutra će biti dio tima na Međunarodnom aerodromu Mostar, čiji je zadatak sprječavanje krijumčarenja narkotika, otkrivanje novčanica i eksplozivnih naprava, te svih drugih oblika prekograničnog kriminala.

Ataše Caparos istaknuo je izuzetnu saradnju s GPBiH, posebno u razmjeni informacija i otkrivanju falsificiranih dokumenata, kao i da je ponosan što je Francuska u mogućnosti doprinijeti sigurnosti granice BiH. Dodao je da će Ambasada Francuske  u BiH u skladu s mogućnostima i dalje podržavati rad i operativno jačanje GPBiH.

 

NV

Na vrh