Ambasador Makarević za NV: Pakistan je veliki prijatelj BiH

Vojni avion tipa Herkules 30c dopremit će pomoć za područja pogođena klizištima i poplavama a pomoć se ogleda u pumpama za ispumpavanje vode i sredstvima za prečišćavanje vode, hrani za bebe, maskama

22. May 2014. | 10:21 | Amel Duranović
23274

23274.jpg
“Avion sa interventnom pomoći za Bosnu i Hercegovinu spreman je za polijetanje iz Islamabada“, potvrdio je za Novo vrijeme ambasador Bosne i Hercegovine u Pakistanu Nedim Makarević.

Vojni avion tipa Herkules 30c dopremit će pomoć za područja pogođena klizištima i poplavama a pomoć se ogleda u pumpama za ispumpavanje vode i sredstvima za prečišćavanje vode, hrani za bebe, maskama i zaštitnim odijelima, podvodnim kamerama, mobilnim kuhinjama, šatorima, dekama, kanisterima za vodu i drugoj neophodnoj opremi.

“Odmah nakon što sam dobio direktivu da treba da tražim pomoć imao sam maratonske prezentacije sa MVP Pakistana, počevši u 9 izjutra do 4 poslijepodne gdje sam ih upoznao za stanjem u BiH i pokazao prezentaciju koju nam je dostavilo MVP BiH. U četiri poslijepodne su nam potvrdili da će nam poslati sredstva sa liste koju smo im dostavili a to su pumpe za ispumpavanje vode i sredstva za prečišćavanje vode, hrana za bebe, maske i zaštitna odijela, podvodne kamere, mobilne kuhinje, šatori, deke, kanisteri za vodu i druga neophodna oprema“, izjavio je Makarević za Novo vrijeme.

Trenutno se očekuje dozvola Grčke i Albanije kako bi avion mogao preletjeti njihov zračni prostor. Ukoliko sve bude uredu s dozvolama, avion bi na Međunarodni aerodrom Sarajevo trebao sletjeti u poslijepodnevnim satima.

Na vrh