Ambasadori u BiH pozvali parlamentarce da hitno usvoje amandmane na ZKP

15. Mar 2018. | 14:40 | NV
parlament(5)

Ambasade Francuske, Italije, Holandije, Njemačke, Sjedinjenih Američkih Država, Španije i Velike Britanije u BiH duboko su zabrinute zbog nemogućnosti bh. vlasti da dogovore i usvoje set amandmana na Zakon o krivičnom postupku (ZKP) i Zakon o OSA-i, što su nedavno u svojim izjavama naglasili i Delegacija Evropske unije i OSCE.

Ustavni sud BiH je odlukom iz juna 2017. godine, vlastima nadležnim za ovo pitanje dao rok od šest mjeseci da dogovore i usvoje amandmane na oba zakona.

“Amandmani trebaju u potpunosti ispuniti zahtjeve iz odluke Ustavnog suda, te sačuvati integritet i nezavisnost sigurnosnih i institucija pravde na državnom nivou, u sklopu njihovih važećih zakonskih nadležnosti. Primjećujemo da prijedlog koji se trenutno razmatra u Parlamentarnoj skupštini BiH ispunjava te zahtjeve”, navodi se u zajedničkoj izjavi ambasadora navedenih zemalja.

Iz ambasada su naglasili da će parcijalna rješenja koja nisu u skladu sa međunarodnim standardima i neusvajanje amandmana za posljedicu imati da Tužilaštvo BiH i sigurnosne agencije BiH neće moći da se efikasno bore protiv organizovanog kriminala i terorizma.

Upozorili su da bi nepostizanje pravovremenog dogovora i neusvajanje adekvatne legislative bio nesmotren čin, te da bi u svijetu koji je povezan, takav čin ugrozio ne samo sigurnost BiH, nego i sigurnost regionalnih i međunarodnih partnera BiH.

“Do sada, Ministarstvo pravde nije predložilo odgovarajuće amandmane na Zakon o krivičnom postupku koji bi bili u skladu sa međunarodnim standardima. Ovo pitanje se mora hitno riješiti.  Pozivamo ministra Josipa Grubešu da izvrši svoju dužnost tako što će hitno predložiti amandmane na ZKP u skladu sa međunarodnim standardima”, navode u izjavi ambasadori Francuske, Italije, Holandije, Njemačke, SAD-a, Španije i Velike Britanije u BiH.

Pozivaju Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu BiH da usvoje amandmane koji su u skladu sa međunarodnim standardima na oba zakona bez odgađanja, i prije sljedeće sjednice Ustavnog suda BiH zakazane za 22. mart.

 

NV / NAP

Na vrh