Amel Tuka i Aleksandra Samardžić bh. sportisti godine u izboru "Nezavisnih novina"

Atletičar Amel Tuka i džudistkinja Aleksandra Samardžić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2015. godinu, odlučio je stručni žiri Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji "Nezavisnih novina" i Radio-televizije BiH

15. Dec 2015. | 21:17 | S.M
51506


Svečana manifestacija na kojoj su krunisani novi vladari bh. sporta održana je večeras u hotelu “Terme Ilidža” u Sarajevu uz prisustvo velikog broja gostiju i zvanica iz sportskog, političkog i javnog života BiH.

Tuka je epitet najboljeg što je sport iznjedrio u godini koja je na izmaku, zaslužio fantastičnim rezultatima od kojih se izdvaja bronzana medalja sa Svjetskog prvenstva u atletici u Pekingu. Tuka je u trci na 800 metara kroz cilj prošao kao treći ušavši tako u istoriju bh. atletike kao osvajač prve svjetske medalje za “kraljicu sportova” u BiH.

Osim bronze za koju svi kažu da je “zlatnog sjaja”, naš reprezentativac je imao odlične trke i na mitinzima Dijamantske lige, a ostat će upamćena ona u Monaku kada je istrčao 1.42.51 minuta što je osim bh. rekorda ujedno i najbrže vrijeme istrčano u ovoj disciplini u 2015. u svijetu.

"Hvala svima koji su mi bili podrška. Ova nagrada je još veći motiv za dalji rad. Iskoristio bih ovu priliku da se zahvalim mojim sugrađanima u Zenici i mom Atletskom klubu Zenica, Atletskom savezu BiH, mojim prijateljima, treneru Đaniju koji je od mene napravio vrhunskog sportistu i svojim roditeljima koji su mi bili najveća podrška", kazao je Tuka, uz kojeg su u najužoj konkurenciji za najboljeg sportistu još bili košarkaš Džanan Musa i džudista Harun Sadiković.

Aleksandra Samardžić, članica Džudio kluba Nippon iz Sarajeva, ove godine je između ostalog osvojila dva evropska odličja. Na EP do 21 godine u austrijskom Obertvartu bila je bronzana, a do srebra je stigla i na EP za mlađe seniorke u Bratislavi. Ove godine je bila i zlatna na Balkanijadi u Sofiji, zlatna na Evropskim kupovima u Sarajevu i ruskom Orenburgu.

"Kao mlada sportistkinja željela bih da moja država i dalje podržava vrhunsko sportsko stvaralaštvo, da sredstva kojima se raspolaže budu raspodijeljena prema kriterijima za one koji to zaista zaslužuju. Zahvaljujem se ‘Nezavisnim novinama’ BHRT-u, kao i svojoj porodici, prijateljima, svim kolegama, te treneru Branislavu Crnogorcu, Arijani Jahi i Larisi Cerić", kazala je Samardžić.

Osim nje u najužoj konkurenciji za najbolju sportistkinju bile su biciklistkinja Lejla Tanović i košarkašica Marica Gajić.

Izbor najboljeg sportiste BiH koji je ove godine doživio svoje 15. jubilarno izdanje održan je pod pokroviteljstvom predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Dragana Čovića i uz partnerstvo s Olimpijskim komitetom BiH.

Na svečanoj manifestaciji su dodijeljene nagrade u ukupno 12 kategorija.

Epitet najbolje ekipe ponijela je kadetska košarkaška reprezentacija BiH koja je aktuelni šampion Evrope. Osim evropskog zlata, zlatni mladići bh. košarke su trijumfovali na Evropskom ljetnom festivalu mladih. Za jedan od najvećih uspjeha kolektivnog sporta u BiH selektor kadeta Josip Pandža izabran je za najboljeg trenera u 2015.

Stručni žiri kojim je ove godine predsjedavao proslavljeni fudbalaler Refik Šabanadžović nagradu za fer-plej dodijelio je mostarskom bokseru Damiru Belji. Profesionalni prvak Evrope u WBO verziji uoči meča s Mohamedom Rasulijem za odbranu šampionske titule u Širokom Brijegu učinio gest kojim je pobrao simpatije. Tokom intoniranja himne BiH iz publike su se čuli zvižduci, ali Beljo ih je zaustavio.

Moto Izbora najboljeg sportiste BiH je “Podržimo sport”, a u tu ideju se uklapa i podrška onima koji su budućnost bh. sporta. Oni od kojih se mnogo očekuje su talentovani košarkaš i član zlatne generacije kadeta Njegoš Sikiraš te mlada plivačica i vlasnica više od 40 titula i više od 530 medalja Emina Pašukan. Zbog svega navedenog njih dvoje su zaslužli nagrade za najperspektivnijeg sportistu i najperspektivniju sportistkinju u BiH za 2015.

Tihomir Kuvalja je dobro poznato ime u bh. biciklizmu i sportu ali i šire, a zbog svega što je sportu dao u proteklih 50 godina dobio je nagradu za razvoj sporta.

Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena legendi Travnika i bh. fudbala Elvedinu Varupi. Isto priznanje otišlo je u ruke Asima Šakića, čovjeka koji je cijeli život posvetio stonom tenisu i radu s mladima.

Bez premca najtrofejniji bh. tim je reprezentacija BiH u sjedećoj odbojci. Devet puta su bili šampioni Evrope, a pošto su i u 2015. potvrdili da su neprikosnoveni na Starom kontinentu, nije bilo sumnje kome ide nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide.

Nagrada za najbolju sportistkinju u sportu za invalide uručena je Biljani Nedić, članici Košarkaškog kluba invalida Vrbas, prvaku BiH i regionalne NLB lige.

Nagradu čitalaca "Nezavisnih novina" i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je bh. džudista Harun Sadiković. Konkurenti u trci za ovo laskavo priznanje bile su sportske zvijezde poput Amela Tuke, Damira Džumhura, Džanana Muse, Marice Gajić, Aleksandre Samardžić.

Sadiković je zabilježio dominantnu pobjedu s više od 70 posto od ukupno prikupljenih glasova. Odmah iza njega je bila talentovana plivačica Amina Kajtaz (7 posto), a slijedili su košarkaš Džanan Musa (6 posto), džudistkinja Aleksandra Samardžić (6 posto)…

Dabitinci nagrada "Nezavisnih novina" za 2015. godinu:

najbolji sportista: Amel Tuka (atletika)
najbolja sportistkinja: Aleksandra Samardžić (džudo)
najbolja ekipa: kadetska košarkaška reprezentacija BiH
najbolji trener: Josip Pandža (košarka)

Na vrh