Amel Tuka, otkriće bh. atletike: “Moramo vjerovati u sebe”

Iako smo ovakve i slične savjete navikli slušati od onih koji su prevalili barem nekoliko decenija života, ovaj mladi čovjek primjer je da to ne mora uvijek biti tako. Rođeni Zeničanin kakanjskih korijena tek je zakoračio u treću deceniju života. Naime, on je 21-godišnji student, prvak države, vlasnik velikog broja medalja i ljubimac bh. publike. Nerijetko ga smatraju najvećom nadom bh. atletike. On je Amel Tuka

25. Jun 2013. | 12:05 | Elmedin Bišić
Amel_Tuka_portret

Dogovarajući lokaciju za intervju, Amel je predložio da to bude atletska staza stadiona “Kamberovića polje” gdje je prije samo nekoliko dana postao državni prvak u svojoj disciplini. Tu se, ističe na početku razgovora, osjeća najugodnije. Naime, Amel Tuka je atletski reprezentativac Bosne i Hercegovine. Rođen je 1991. godine u Zenici, a atletikom se bavi nepunih pet godina. Iako se čini suviše mladim za pobjednički podij, Amelu to nipošto nije strano. On se za samo pet godina aktivnog bavljenja atletikom nekoliko puta penjao na pobjedničke podije.


Briljantan start karijere

Iako tvrdi da se atletikom počeo baviti “slučajno”, sjetit ćemo se stare latinske izreke da u životu nema slučajnosti. Slučajno ili ne, Amel je prije pet godina bio predstavnik STŠ “Kemal Kapetanović” Kakanj na Malim olimpijskim igrama održanim u Zenici gdje je pobijedio u trci na 400 metara. Amel se za Novo vrijeme prisjeća tog događaja:
“To je bilo 2008. godine. Prišao mi je trener Halid Sejdić i zamolio me da dođem kod njeg na razgovor. Otišao sam na razgovor i pristao biti dijelom kolektiva Atletskog kluba ‘Zenica’.”

Pošto je u to vrijeme živio u Kaknju, bio je prisiljen svakodnevno putovati u Zenicu na treninge. Ipak, to se isplatilo relativno brzo. Samo nekoliko mjeseci nakon uključenja u spomenuti klub Amel bilježi svoj prvi veliki uspjeh. Na državnom prvenstvu za juniore slavio je u čak dvije discipline.
“Nakon uključenja u klub, intenzivno sam trenirao 7-8 mjeseci. Nasreću, desilo se to državno prvenstvo na kojem sam bio pobjednik dviju disciplina. Pobijedio sam u trkama na 400 i 800 metara. Uspio sam, hvala Bogu, nakon samo nekoliko mjeseci treniranja osvojiti medalju i tako opravdati povjerenje koje su mi ukazali u klubu”, kaže Amel.


Otkriće sezone u BiH

Furiozan start i nimalo lošiji nastavak – može se zaključiti kad se govori o počecima karijere ovog sjajnog momka. Na Balkanskom juniorskom prvenstvu održanom u Grčkoj Amel je ponovo bio na podiju. Tada je osvojio treće mjesto. Poslije tog rezultata, bez imalo preuveličavanja, proglašen je atletskim otkrićem sezone u Bosni i Hercegovini.

Njegova glavna disciplina je trka na 800, a takmiči se i u disciplini na 400 metara. Amel je u maju ove godine oborio državni rekord na 400 metara, a njegov je rezultat među najboljim evropskim rezultatima u kategoriji do 23 godine. Ovaj sjajni sportist dva puta je biran za najboljeg juniora Zeničko-dobojskog kantona, a našao se i među tri najbolja juniora Bosne i Hercegovine.

“Ne obazirem se puno na to što su me proglasili otkrićem sezone. Pokušavam biti skroman i svoj dio zadatka obaviti časno i pošteno. Smatram da sam, uz sve postignute rezultate, ipak tek na početku. Mislim da će, ako Bog da, najbolji dani moje karijere tek doći. Do tada mi ostaje da se fokusiram na fakultet i sport”, dodaje Amel.


Dobri uvjeti za rad

Iako je sport u našoj zemlji u nekoj vrsti dubioze, Amel je ipak zadovoljan uvjetima za treniranje i rad. O tome Amel kaže: “Mi sportisti u Zenici imamo zaista dobre uvjete za rad. Naravno, osim dobre infrastrukture, bezrezervna podrška svima je predsjednik kluba gospodin Suad Kaknjo kojem sam i lično zahvalan. Imam veliku sreću da sam član Atletskog kluba ‘Zenica’ koji je zasigurno najjači atletski klub u cijeloj zemlji.”


Rame uz rame s najvećima

Planovi za nastavak karijere su odlazak na Olimpijske igre u Brazil za što, konstatira Tuka, postoje realne šanse.

“Ako sve ostane ovako, odnosno ako moja karijera bude išla ovim tokom, može se očekivati da se nađem u Brazilu. Ukoliko bi se to desilo, bio bih prvi trkač koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu na jednom tako velikom takmičenju”, zaključuje Amel.

Ipak, do tada ostaje koncentriran na Evropsko prvenstvo U23, koje će se ove godine održati u Finskoj. Tu će ponovo braniti boje naše zemlje u dvije discipline, trkama na 400 i 800 metara. Posljednji ovogodišnji miting na kojem će Tuka nastupiti jeste onaj u Zagrebu koji će se održati početkom septembra i na kojem će nastupiti i najveće ime svjetske atletike Usain Bolt, ali i druga velika atletska imena.

Na kraju treba spomenuti da je Amel u međuvremenu osvojio još jedno prvo mjesto, ovaj put na Međunarodnom atletskom mitingu održanom prije nekoliko dana u Zenici. Ovaj rezultat je, kao i svi ostali, dokaz talenta kojim ovaj mladi sportist bez sumnje raspolaže.

Zaključujući ugodan razgovor, Amel poručuje da se jedino vjerovanjem u sebe može doći do cilja. Stoga, ekipa sedmičnih novina i portala Novo vrijeme (novovrijeme.ba) Amelu želi da vjeruje u sebe i time ostvari sve svoje ciljeve. Dakako, Bosna i Hercegovina će uvijek biti ponosna na svoje najbolje ambasadore – sportiste. Jedan od njih zasigurno je Amel Tuka.

Na vrh