Američka ambasadorica: Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH ukinuti, a ne suspendovati

3. Nov 2017. | 18:49 | NV
Ambasadorica Maureen Cormack foto 2 Patria(1)

Suspenzija referenduma ostavlja ipak mogućnost da on ponovno bude predmet rasprave i provedbe nekada u budućnosti”, rekla je danas za Radio RS ambasadorica SAD-a u BiH Maureen Cormack, komentarišući najavu iz bh. entiteta RS da bi referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH ipak mogao biti suspndran.

“Referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH potrebno je potpuno ukinuti, a ne suspendovati u Narodnoj skupštini RS-a i tako bi se spriječilo da ovo pitanje ponovo bude aktivno u budućnosti“, istakla je Cormack.

Referendumsko pitanje trebalo bi da glasi – ‘Da li podržavate neustavno i neovlašteno nametnute zakone od visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, posebno nametnute zakone o Sudu i Tužilaštvu BiH i primjenu njihovih odluka na prostoru Republike Srpske’.

Analitičari ocjenjuju da je ovim referendumom predsjednik tog bh. entiteta Milorad Dodik pokušao pravosuđe spustiti na entitetski nivo, čime bi utjecaj politike na pravosuđe u BiH bio mnogo veći.

Klubovi poslanika SNSD-a, DNS-a, Socijalističke partije i SDS-K zakazali su posebnu sjednicu Narodne skupštine RS na čijem dnevnom redu u ponedeljak je planirano pitanje suspenzije tog referenduma, nakon što je opozicija jasna da neće podržati referendum, ali i zbog pritisaka međunarodne zajednice, piše NAP.

 

NV / NAP

Na vrh