Magazin>>

Američka vlada: Nalazimo se usred “toplotne anomalije”

8. Dec 2017. | 20:56 | NV
klimatskepromjene

Američka Vlada priznaje da se globalno zagrijavanje ne može negirati, te da se čovječanstvo nalazi usred “toplotne anomalije”, prenosi Srna.

U izvještaju pod nazivom “Program za istraživanje klimatskih promjena” predstavljene su činjenice o globalnom zagrijavanju koje ne prestaje.

Kada se govori o tom problemu, većina ljudi pomisli na porast temperature. Međutim, to nije najbolji primjer klimatskih promjena, već je ljudima najvidljiviji.

List Guardijan navodi naučne procjene da je prosječna temperatura danas veća od normalne. Globalna temperatura vazduha od 1960. godine stalno raste.

Neki od jasnih pokazatelja klimatskih promjena su toplina koju apsorbuju okeani, topljenje lednika i porast nivoa mora – sve upućuje na to da je globalno zagrijavanje stvarna prijetnja.

Temperatura površine mora raste već decenijama.

Tu temperaturu danas je moguće mjeriti pomoću raznih tehnologija, uključujući satelite i brodske senzore.

Novo mora od početka 20. vijeka neprestano raste, zbog čega se tope polarne kape. Lednici se zagrijavaju, tope i otiču u svjetska mora velikom brzinom.

Svi indikatori pokazuju da se Zemlja zagrijava, što će biti nastavljeno ako se nešto ne preduzme.

Na osnovu dosadašnjih otkrića, teško je sa sigurnošću predvijeti šta čeka čovječanstvo u narednih pet do deset decenija, upozoravaju klimatolozi.

 

Trump misli drugačije

Američki predsjednik Donald Trump i prije izbora je najavljivao da će ukinuti mnoge restrikcije u očuvanju okoliša, a onda je došavši u Bijelu kuću povukao državu koju predvodi iz Pariškog sporazuma o klimi.

Trumpove poteze mnogi su kritikovali, ali je i dobio podršku od velikog broja velikih privrednih sistema u SAD kojima deregulacija propisa donosi dodatni profit.

 

NV

Na vrh