Američka vojska povlači čuveni tenk “Abrams” iz upotrebe?

5. Apr 2017. | 10:11 | NV
m1a2_abrams

Američki generali strahuju od novog ruskog tenka “Armata” i ocjenjuju da je prošlo vrijeme “Abramsa”, nekada najboljeg tenka, koji je danas postao slabiji čak i od nekih varijacija ruskog tenka “T-90A”, piše Srna.

Dalja modernizacija tenka “Abrams” iscrpljena je. Ovaj tenk ne samo da nema nikakve šanse u direktnom sukobu sa ruskim konceptom “Armata”, već bi sigurno loše prošao i u sudaru sa “T-90A” i njegovim varijantama.

To pokazuju i realna borbena iskustva iz posljednjih ratova. Slavni američki tenk je sa svojom posljednjom modifikacijom dostigao maksimum i zreo je za “penziju”, smatraju vojni stručnjaci.

Osnovni problem kod “Abramsa” predstavlja loše izbalansirana oklopna zaštita. I pored dodavanja dodatnih slojeva oklopa, ona i dalje ostaje njegova najslabija karika.

To je u bezbroj slučajeva dokazano prilikom sukoba sa lako naoružanim gerilskim grupama i terorističkim organizacijama na sjeveru Iraka.

Samo u periodu od 2003. do 2005. godine u Iraku je usljed različitih okolnosti izgubljeno 80 tenkova tipa “Abrams”.

Zbog brojnih kvarova glavnih komponenti elektronskog i mehaničkog sistema tenka, krajem 2004. godine iz Iraka u SAD prebačeno je čak 530 “Abramsa”, radi remonta i vraćanja u borbenu funkciju.

To je gotovo polovina od ukupnog broja “Abramsa” koji su unutar američkog kontigenta bili prisutni u Iraku, riječ je o 1.135 tenkova.

Na sjeveru Iraka je od septembra 2016. godine do danas uništeno 47 tenkova tipa “Abrams”. I Hus u Jemenu su samo do kraja 2015. godine uništili 14 tenkova “M1A2S”.

Istovremeno, navodi “Ruska reč”, u sirijskoj vojsci nalazi se određena količina ruskih tenkova “T-90A”. Od njegove pojave na sirijskom ratištu, izgubljena su svega dva.

Prvi je pogođen raketom koja je lansirana iz američkog protivtenkovskog kompleksa “TOW-2A”. Raketa nije probila oklop tenka, već je tenk izgubljen zbog nedovoljno iskusne posade koju su činili Sirijci.

Drugi tenk uništen je u borbama oko grada Khanaser kada je pogođen, zasad, neutvrđenim sredstvom usljed čega je ranjen vozač. Sva trojica članova posade uspjela su se izvući iz tenka.

Američki predsjednik Donald Trump je u svojoj izbornoj kampanji ukazao da se pojedini dijelovi američke vojske nalaze u lošem stanju i obećao da će ulaskom u Bijelu kuću to stanje biti promjenjeno. Prije nekoliko mjeseci Trump je izjavio da će SAD veoma brzo stvoriti oružanu silu koja će biti bez premca i u odbrani i u napadu.

Sa druge strane, proizvodnja modernog oružja nije samo važna za vojsku, već za cjelokupnu ekonomiju  budući da prodaja oružja u svijetu raste iz godine u godinu, a dva najveća takmaca u proizvodnji i prodaji oružja su Rusija i SAD.

Primjera radi, prema organizaciji SIPRI, prvih 100 država na listi kupaca oružja u 2015. godini su potrošili nevjerovatnih 370,7 milijardi američkih dolara.

Zbog svega toga navodno povlačenje pomenutog američkog tenka puno je više od zamjene oružja američke vojske koja je najjača na svijetu.

 

NV / Srna / foto Military Today

Na vrh