Američke sankcije protiv Sjeverne Koreje uključuju i grickalice za nokte

28. Jan 2018. | 09:36 | NV
korea

Sa sve većim stezanjem sankcija protiv Sjeverne Koreje neke humanitarne organizacije suočavaju se sa začuđujućim restrikcijama, piše B92.

Tim organizacijama problem prave brojne birokratske prepreke pri dostavljanju preko potrebne pomoći stanovništvu Sjeverne Koreje.

Tako su dva kontejnera puna opreme za održavanje lične higijene, zadržana sedmicama u jednoj kineskoj luci te nisu nastavila put do Sjeverne Koreje i to zbog grickalica za nokte koje kineski carinski službenici vide kao sporne u toj pošiljci.

Grickalice za nokte dio su pošiljke Kršćanskih prijatelja Koreje, jedne od američkih humanitarnih organizacija koja radi s Sjevernom Korejom uprkos rastu tenzija oko njenog nuklearnog programa.

Najnovija serija UN sankcija zabranjuje isporuku predmeta od metala, što objašnjava zaustavljanje grickalica.

Druga američka grupa za pomoć ima teškoće da isporuči poljoprivrednu opremu u kojoj su oprema za pravljenje komposta i lopate.

Sankcije UN obično izuzimaju osnovne proizvode za civile, a SAD kada protiv neke zemlje uvode sankcije, izuzimaju hranu, lijekove i humanitarne proizvode.

U slučaju Sjeverne Koreje, koju SAD i neke druge zemlje žele da natjeraju da odustane od nuklearnog oružja, nije jasno da li je uspostavljen pravi balans mjera. Administracija američkog predsjednika Donalda Trumpa navodi da su nestašice hrane i goriva u Sjevernoj Koreji dokaz da pritisak djeluje.

Američki državni sekretar Rex Tillerson rekao je da sankcije “zaista počinju da bole”, za šta je odgovornost na vlastima Sjeverne Koreje, te je patnja građana “neizbežna posljedica” postupanja te vlasti. Vijeće sigurnosti UN je tri puta prošle godine zaoštrio ekonomske sankcije Sjevernoj Koreji, smanjio isporuke goriva i zabranio trgovinu robom koja donosi do 90 posto izvoznih prihoda Pjongjanga.

U najnovijoj seriji sankcija uvedenoj kao kazna zbog testiranja rakete dugog dometa, zabranjuje se prodaja gvožđa, čelika i drugih metala Sjevernoj Koreju. To obuhvaa gotovo 150 kategorija proizvoda, od nehrđajućeg čelika do kašika i spajalica. Čak je naređeno i sjevernokorejskim radnicima u svim država svijeta da napuste te države i vrate se u svoju državu.

Za američke humanitarne organizacije njihove sitne operacije već su blokirane mnoštvom zahtjeva američkih vlasti i novi propisi stvaraju glavobolje. Potrebna su posebni izvozne dozvole ministarstava trgovine i finansija, specijalne carinske inspekcije tereta, dozvole State Departmenta da idu u Sjevernu Koreju. Također moraju da rade s bankama i snabdjevačima koji strahuju da će biti kažnjeni zbog transakcija povezanih za Sjevernom Korejom.

Heidi Linton iz grupe Kršćanski prijatelji za Koreju koja podržava više od 30 centara za oboljele od tuberkuloze i hepatitisa, rekla je da je njihova rutinska isporuka kompleta za održavanje lične higijene bila zaroblejna dvije sedmice u severnoj kineskoj luci Dalian. Na kraju je kineska carina dala posebnu dozvolu da isporuka može da nastavi put.

Da nije to urađeno, kaže Linton, morali bi da plate ljude da sve raspakuju i izvadi grickalice za nokte iz svakog od nekoliko hiljada kompleta, prenosi B92.

Dolaskom Trumpa na čelo američke administracije i kontrole su pojačane. Trump je jednom prilikom optužio Kinu da krijući krši sankcije, a nakon toga i Rusiju tvrdeći da onoliko koliko Kina pomogne Rusija odmogne, a mediji su izvještavali da je ruski tanker vršio pretovar goriva za Sjevernu Koreju. Rusija i Kina, koje su glasale u Vijeću sigurnosti za sve uvedene sankcije, navode su opovrgli.

 

NV

Na vrh