Američki senator Cardin: U Srbiji i RS se osjeća snažan maligni uticaj Rusije

21. Jan 2018. | 19:31 | NV
maxresdefault

Američki senator, demokrata Ben Cardin izjavio je da se u Srbiji i u bh. entitetu Republici Srpskoj osjeća “snažan maligni uticaj Rusije”, prenose regionalni mediji.

On je izjavio da dok se predsjednik Srbije od 2012. godine najmanje 12 puta sastao sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, posljednji američki predsjednik koji je posjetio Beograd bio je Jimmy Carter 1980. godine, piše Tanjug.

Kako je rekao u intervjuu za Radio Slobodna Evropa, SAD moraju biti više “fizički” prisutne u Srbiji i to na najvišem nivou, jer je Srbija veoma značajna zemlja u regionu, a bilateralni odnosi između SAD i Srbije izuzetno važni.

“Znam da su delegacije Kongresa bile u posjeti Srbiji, takođe sam i sam preko naše Helsinške komsije za sigurnost i saradnju u Evropi imao mnogo aktivnosti sa Srbijom i širim regionom. Zato mislim da bi i Bijela kuća trebalo da pokaže više interesovanja za Srbiju upravo preko posjeta najvišeg nivoa”, rekao je Cardin u intervjuu za Radio Slobodna Evropa.

Cardin, koji je autor nedavnog izvještaja senatskog Odbora za vanjsku politiku o tome da Sjedinjene Države i Evropska unija moraju pojačati prisustvo u Srbiji i širem regionu, kako bi se odgovorilo na sve snažniji ruski uticaj, rekao da su SAD registrovale “povratak” Rusije na međunarodnu scenu.

“Nemamo nikakvu sumnju u to da je cilj Moskve da na sve načine spriječava evropsko jedinstvo. Moskva pokušava da prepozna gdje su rupe, pukotine, međuprostori, kako bi gospodin Putin pokušao da na tim tačkama uspostavi ili ojača rusku dominaciju. Vidjeli smo kako je Rusija koristila svoje trupe koje su trenutno u Gruziji, u Moldaviji, u Ukrajini; vidjeli smo kako širi svoju propagandu. Cilj svega toga je usporavanje širenja Evropske unije i NATO saveza ili kompromitovanje i degradiranje demokratskih institucija drugih zemalja”, rekao je senator Cardin.

Upitan šta bi konkretno SAD i EU trebalo da učine u Srbiji i ovom regionu, Cardin je rekao da se u nedavno objavljenom izvještaju govori o tome šta treba praktikovati u regionu i drugim državama kako bi se osnažila odlučnost u suprotstavljanu ruskom miješanju.

“Nema nikakve sumnje u to da Sjedinjene Američke Države moraju da posvete više resursa da bi se pomoglo zemljama regiona da zaštite svoje demokratske institucije”, rekao je Cardin i dodao da se to odnosi na osnaživanje medija, slobodne izbore, da su potrebni transparentnost, antikorupcijski zakoni itd.

Govoreći o sredstvima koje Rusija koristi prilikom miješanja u unutrašnju politiku drugih zemalja, Cardin je ponovio da je Putin aktivan u 19 zemalja i da u svakoj od njih ima isti politički plan ali da koristi različite alate.

“Neke od tih država preduzele su dramatične korake da minimizuju uticaj Rusije i to je urodilo plodom. Dakle, pojedine zemlje su tu lekciju savladale, ali moramo postići napredak i u drugim zemljama i regionima”, rekao je Cardin.

Senator Cardin je uticajni senator iz redova demokrata i već 12 godina član je ovoga tijela.

 

NV

Na vrh