Američki State Department upozorio na veličanje ustaštva u Hrvatskoj

17. Aug 2017. | 20:08 | NV
ustase

Jučer je predstavljen godišnji izvještaj State Departmenta o stanju sloboda u svijetu za prošlu godinu, prenosi agencija Patria.

Sedam stranica dokumenta bavi se Hrvatskom, a spominju se Jakov Sedlar, bivši ministar kulture Zlatko Hasanbegović i televizijski voditelj Marko Jurič.

SAD je, eksplicitno, upozorio na veličanje Nezavisne države Hrvatske (NDH) i umanjivanje ustaških zločina. U izvještaju, koji je predstavio američki ministar vanjskih poslova, spominje se, između ostalog, Sedlarov revizionistički dokumentarni film “Jasenovac-istina”, kao i činjenica da je film pohvalio bivši ministar kulture Hasanbegović.

Kao događaje koji oslikavaju stanje vjerskih sloboda, Washington je istaknuo komemoraciju u logoru smrti Jasenovcu koju su bojkotirali židovski i srpski čelnici, optužujući tadašnju vladu da umanjuje ustaške zločine.

Američka administracija piše i o maršu 5.000 ljudi na Vijeće za elektroničke medije koje je suspendovalo program televizije Z-1 zbog talk-showa u kojem je voditelj pozvao gledatelje da se drže dalje od pravoslavne crkve u Zagrebu jer bi “četnički vikari” mogli izaći i “zaklati” nevine prolaznike.

Službeni Washington izdvaja i kritiku Centra Simon Wiesenthal na račun zagrebačkog Županijskog suda koji je ukinuo osuđujuću presudu kardinalu Alojziju Stepincu zbog saradnje s ustaškim režimom iz 1946. “Effraim Zuroff, voditelj jerusalemskog ureda SWC-a, rekao je da je to ‘apsolutno sramotno i užasno, da se radi o pokušaju prekrajanja historije”, stoji u izvještaju.

State Department spominje i zabrinutost Srpske pravoslavne crkve zbog rastuće društvene netolerancije i podatka da je u 2016. bilo 20 vandalskih napada da njezinu imovinu, pet manje nego godinu dana ranije. Otkrivena su samo dvojica počinitelja protiv kojih je suđenje u toku, piše Telegram.

Washington upozorava i da vlada nije riješila nijedan veći zahtjev SPC-a za povratom imovine, uključujući u Osijeku, Vukovaru i Vinkovcima, kao i zahtjeve za vraćanjem židovske imovine oduzete tokom Drugog svjetskog rata.

U Hrvatskoj postoje 54 vjerske zajednice, a zahvaljujući ugovorima s Vatikanom, katolička je crkva od države dobila 285 miliona kuna. U isto vrijeme, kao problem se navodi i povratak imovine Židovima, kojima je po aktuelnim zakonima onemogućeno da traže povratak imovine otete za vrijeme holokausta, ako nisu hrvatski državljani.

 

NV / NAP

Na vrh