Amerikanci neće na Svjetskog prvenstvo u fudbalu prvi put od 1986. godine

11. Oct 2017. | 11:11 | NV
sad

Fudbalska selekcija SAD eliminisana je sinoć iz daljih takmičenja za Svjetsko prvenstvo 2018, pošto je sa 2:1 izgubila od Trinidada i Tobaga.

Poslije 28 godina SAD neće ići na Svjetsko prvenstvo. SAD su prije 28 godina prekinule 40-godišnje odsustvo sa Svjetskog prvenstva iznenađujućom pobjedom nad Trinidadom i sada su im se 28 kasnije, šanse za prvenstvo u Rusiji 2018. završile na još zaprepašćujući način u istoj toj ostrvskoj zemlji.

Američkom timu bio je potreban samo nerješen rezultat da bi išli dalje i eliminisali tim rangiran u svijetu tek na 99. mjestu , ali su od njega izgubili sa 2:1. Time se završilo sedam uzastopnih nastupa američkog tima na svjetskim prvenstvima.

“Razočarali smo cijelu naciju danas”, rekao je bek Omar Gonzales čiji je autogol u 17. minutu pokrenuo sunovrat.

Čak i poraz je mogao da im donese mogućnost da uđu u interkontinentalni baraž, ali samo ukoliko bi izgubili i Panama i Honduras. A da su SAD i jedan od tih rivala poraženi, Amerikanci bi završili četvrti u grupi i išli dalje u baraž idućeg mjeseca protiv Australije.

Odsustvo sa Svjetskog prvenstva u fudbalu je ogroman udarac za Američki fudbalski savez (USSF) koji je posljednjih četvrt vijeka postepeno gradio podršku publike i države, uz pomoć sponzora i televizijskih partnera. To je također trauma za TV Fox koji će prenositi naredna tri Svjetska prvenstva pošto je preuzeo prava od ESPN-a.

 

NV / Beta

Na vrh