Amerikanci sa Vučićem o Kosovu: Nema podjele i nema tampon-zone između Albanaca i Bošnjaka

11. Mar 2018. | 09:48 | NV
map-of-kosovo

Sjedinjene Američke Države (SAD) su pripremile specijalni “kosovski paket” u četiri tačke koji će u narednim sedmicama biti predstavljen najprije predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, pišu današnje Večernje novosti, a prenosi Beta.

Kako taj list navodi, prema odlično obavještenim izvorima, ovaj dokument Washingtona, sa izraženom geopolitičkom notom, tiče se direktno statusa Kosova i umnogome može da odredi dalji strateški pravac Srbije.

Radni “kosovski tekst” Trumpove administracije, o kojem bi moglo da bude riječi već prekosutra, kada u Beograd dolazi Wees Mitchell, novi pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju, sadrži nekoliko ključnih tačaka.

Novosti navode da taj tekst predviđa da Zajednica srpskih opština na Kosovu dobije šira izvršna ovlaštenja i pojačane nadležnosti u oblastima zdravstva, prosvjete i kulture.

Zajednica bi, kako navode, tijesno institucionalno bila povezana s potpredsjednikom kosovske vlade koji bi dolazio iz redova srpskog naroda i koji bi praktično bio kontrolor njenog rada i sprovođenja ovlaštenja.

Od Beograda se očekuje da omogući ulazak Prištine u međunarodne organizacije.

Ako srpska strana pristane na ovaj paket, Srbiji bi bio omogućen ulazak u EU, a SAD bi joj garantovale širu ekonomsku i diplomatsku podršku u međunarodnoj političkoj areni, prenosi Novosti.

Sagovornici Novosti iz diplomatskih krugova ocjenjuju da su se SAD odlučile na ovaj korak jer su nezadovoljni inertnošću Brisela kada je riječ o kosovskom pitanju.

“Također, u kontekstu sve življe neformalne opcije o podejli KiM, washingtonskoj administraciji ne odgovara da Beograd i de jure preuzme sjever, jer bi se time stvorila tampon-zona između Bošnjaka i Albanaca, njihovih pouzdanih saveznika, a Srbija bi preuzela kontrolu nad Kopaonikom i Zubinim Potokom, koji su važne strateške tačke”, navodi taj list.

Kopaonik je planina smještena na granici Kosova i Srbije i nalazi se na nešto više od 50 kilometara sjeveroistočno od Novog Pazara, dok je Zubin Potok gradić na Kosovu od petnaestak hiljada stanovnika sa izrazitom srpskom većinom i nalazi se otprilike na pola puta između Novog Pazara i Prištine koji su podjednako udaljeni (na oko 55 kilometara) od ovoga gradića.

Dodaju i da ovaj prijedlog “ima i drugu stranu medalje, koja, prije svega, na Vučićeva leđa prebacuje ogroman teret odgovornosti”.

“Nije slučajno što je upravo šef države prva adresa za ovaj paket, jer je riječ o ubjedljivo najjačoj političkoj figuri u državi”, pišu Novosti.

 

NV / Beta / foto st.depositphotos.com

Na vrh