Android malware – telefon radi i kada je ugašen

Ovih dana kompanija AVG je otkrila još jedan Android malware - PowerOffHijack koji bez vašeg znanja uspostavlja pozive i snima fotografije i kada je uređaj „ugašen“

22. Feb 2015. | 12:17 | S.M
36794


Poznati proizvođač sigurnosnog softvera – kompanija AVG ovih je dana otkrila novi malware koji pogađa uređaje temeljene na Googleovom Android operativnom sistemu. Riječ je o malwareu kojeg kompanija označava PowerOffHijack nazivom.

Ukratko riječ je o malwareu koji vas uvjerava kako ste uspješno pokrenuli isključivanje vašeg uređaja, u tu svrhu čak i prikazuje identičnu Power Off animaciju na zaslonu uređaja, sugerirajući kako je proces isključivanja uređaja pokrenut. No u stvarnosti se odvija nešto drugačiji scenarij.

Naime umjesto isključivanja uređaja, malware uređaj stavlja u stand-by mode, odnosno, u stanje pripravnosti. Budući da je uređaj još uvijek uključen i 100% operativan prema AVG-ovim navodima malware je u stanju uspostavljati pozive, aktivirati kameru uređaja i slične radnje koje zadiru u privatnost korisnika.

Nadalje AVG navodi kako je trenutno takvih uređaja oko deset hiljada, te kako je najprije primijećen u Kini. Također uređaj pogađa samo rootane uređaje sa starijim verzijama Androida, dok su uređaji s Lollipop verzijom za sada još uvijek sigurni.

Oznake: >

Na vrh