Anela Arifi i Ilda Ismaili predstavljaju BiH na Science Fair 2015

Google je objavio imena finalista iz cijelog svijeta koji će se takmičiti za glavnu nagradu prestižnog takmičenja Science Fair 2015, prenosi CBS News

5. Aug 2015. | 10:49 | S.K
44896a

Bosna i Hercegovina ima svoje dvije predstavnice na ovom takmičenju, a riječ je o učenicama Međunarodne srednje škola u Tuzli Aneli Arifi (18) i Ildi Ismaili (17). One su se bavile rješenjem problema proizvodnje biodizela, a na projektu su radile dvije godine.

"Naš projekat je baziran na sistemu od dva reaktora za proizvodnju hidrogen-materijala za skladištenje i biodizela od perja pilića. Kada je testiran, karbonizirano pileće perje pokazalo je dobre karakteristike za skladištenje hidrogena i biodizel je pokazao dobar kvalitet. Ukoliko bi se koristio, imali bismo čišće okruženje, bolji kvalitet goriva i zdraviju budućnost", kažu učenice Međunarodnu srednju školu u Tuzli.

Ove učenice su osvojile prestiženu nagradu na I-SWEEEP 2014 Olimpijadi koja je održana u Hjustonu (Teksas, SAD). Anela Arifi I Ilda Ismaili su sa projektom “LET’S CHAR IT” u kategoriji Energija osvojile zlato na ovom svjetskom takmičenju. Na I-SWEEEP olimpijadi je prisustvovalo 600 srednjoškolaca i 300 mentora, iz 70 zemalja. Takmičenje je trajalo od 28.aprila do 4.maja.

Na vrh