Angela Merkel: EU mora da ima zajedničku politiku prema Rusiji i Kini

20. Mar 2018. | 07:59 | NV
angela_merkel01

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da Evropska unija mora da ima zajedničku politiku prema Rusiji i Kini, prenosi Tanjug.

Merkel je, na zajedničkoj konferenciji za novinare s poljskim premijerom Mateuszom Morawieckim u Varšavi, rekla i da je budućnost cijele EU važna za njenu vladu, a ne samo budućnost eurozone ili određenih grupa zemalja, prenosi Reuters.

Njemačka kancelarka je ranije poželjela uspjeh ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu u obavljanju novog mandata na toj funkciji i pozvala na dijalog između dvije države kako bi se pronašla “održiva rješenja” za globalne izazove.

“Sada je važnije nego ikad da nastavimo dijalog i unaprijeđujemo odnose između naših zemalja i ljudi. Na osnovu toga, trebalo bi da nastojimo da konstruktivno rješavamo bilateralne i međunarodne izazove i pronađemo održiva rješenja”, poručila je Merkel Putinu, navodi se u saopštenju njemačke vlade.

Pored želje za dobrim odnosima Berlina i Moskve, Angela Merkel, zajedno sa francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom, pokušava uspostaviti jedinstveniji evropski politički blok koji može odgovoriti u odnosima sa Sjedinjenjenim Američkim Državama, Kinom, Rusijom ili Indijom.

 

NV

Na vrh