Angela Merkel: Protivim se promjeni politike prema izbjeglicama

20. Dec 2016. | 15:42 | NV
German Chancellor Angela Merkel gestures as she speaks during a press conference held at the end of a Eurozone summit at the Justus Lipsius building, EU headquarters in Brussels, on October 27, 2011. The eurozone sealed a grand deal to overcome its festering debt crisis today when banks agreed to take a 50 percent loss on Greek debt. Eurozone officials announced the deal following tough talks in Brussels between leaders of the eurozone and the Institute of International Finance banking lobby to force the private sector to share the pain of Greece's debt burden.       AFP PHOTO/ JOHN THYS (Photo credit should read JOHN THYS/AFP/Getty Images)

Njemačka kancelarka Angela Merkel saopštila je danas da je, prema aktuelnom stanju istrage, napad na božićni vašar u Berlinu bio teroristički napad.

Ona je na konferenciji za štampu istakla da bi bilo strašno, ako bi se ispostavilo da je tražilac azila počinio ovaj zločin.

To bi, kako je rekla, bilo strašno zbog brojnih Njemaca koji su nesebično pomagali tražiocima azila.

Kancelarka je poručila da je protiv promjene politike prema izbjeglicama.

Počinioci napada, prema njenim riječima, biće kažnjeni najstrožije u skladu sa zakonom.

“Ono što se dogodilo sinoć je strašno”, podvukla je Merkel ističući da 12 ljudi, koji su se radovali Božiću, imali planove za odmor, nisu više među nama, a više od 40 ljudi je povrijeđeno, bori se za život ili zdravlje.

Kancelarka je poručila da građani Njemačke neće dozvoliti da napadi utiču na njihovu svakodnevnicu.

“Nećemo i ne želimo da mijenjamo navike i odustanemo od božićnih vašara, lijepih trenutaka na trgovima. Ne želimo da nas strah paralizuje”, podvukla je Merkel.

Ona je izrazila uvjerenje da će Njemci pronaći snage da žive svoj život kako to žele, a to je slobodno, zajedno i otvoreno.

 

NV / Tanjug / foto dailymail.co.uk

Na vrh