Antić: Od Rusije zavisi budućnost ”Južnog toka”

Ministar energetike Srbije Aleksandar Antić kaže za ''Novosti'' da nema službenih obavještenja od ''Gasproma'' da se nešto mijenja na projektu ''Južni tok'', kao i da se s pažnjom prate izjave ruskog predsjednika

2. Dec 2014. | 11:03 | S.K
32612

''S apsolutnom pažnjom pratimo sve izjave i reakcije predsjednika Putina u vezi s 'Južnim tokom''', rekao je Antić za današnje ''Novosti'' povodom izjave ruskog predsjednika Vladimira Putina da Rusija zbog stava Europske unije obustavlja ''Južni tok'', prenio je Tanjug.

Srbijanski ministar naveo je kako posljednji istup ruskog predsjednika tumači kao signal, prije svega članicama Europske unije, od kojih zavisi izgradnja plinovoda.

Antić je objasnio da od Srbije ne ovisi budućnost ''Južnog toka'' i podsjetio da je za realizaciju te kapitalne investicije neophodno usaglašavanje na liniji Bruxelles – Moskva.

''I dalje očekujem da će sva otvorena pitanja biti rešena razgovorom i da će dvije strane postići dogovor'', naveo je Antić.

On je podsjetio da je ''Južni tok'' iznimno važan projekt za energetsku stabilnost Srbije i da od njega ovisi i uposlenost velikog dijela srpske građevinske operative, ali Srbija, nažalost, ne utiče na budućnost plinovoda.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je sinoć da Rusija ne može nastaviti s projektom izgradnje plinovoda "Južni tok", jer se Europska unija tome protivi.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Ankari s turskim predsjednikom Recepom Erdoganom, Putin je rekao da Europska komisija oklijeva dati "zeleno svjetlo" za projekt snabdijevanja južne Europe plinom preko Bugarske, zaobilazeći Ukrajinu.

"Ako Europa ne želi provesti (projekt) 'Južni tok', onda on neće ni biti proveden", rekao je Putin i ocijenio da je to protiv ekonomskih interesa Europe i da će izazvati štetu".

Prema njegovim riječima, Europska unija vrši pritisak na Bugarsku, koja trećinu svog plina dobiva iz Rusije.

(Agencija FENA)

Na vrh