AP: Desetine miliona djece u svijetu nisu upisane u matične knjige rođenih

17. Sep 2017. | 08:01 | NV
UNICEF_ilustracija

Desetine miliona djece širom Afrike i južne Azije nisu upisane u matične knjige rođenih, što može ostaviti teške posljedice u pogledu njihovog obrazovanja, zdravstvene i pravne zaštite, i mogućnosti za zaposlenje, navela je agencija AP.

Mlade osobe bez ličnih dokumenata su u riziku od prisiljavanja na rani brak, vojnu službu ili rad prije punoljetstva, a poslije punoljetstva suočavaju se sa poteškoćama kada je u pitanju ostvarivanje prava na glasanje na izborima, ali i na nasljedstvo.

“Mogli bi da završe kao nevidljivi”, rekla je UNICEF-ova specijalistkinja za zaštitu djece Joana Dunn.

Mnoge zemlje koje su najteže pogođene tim problemom radile su na unaprijeđenju procenta djece upisane u matične knjige rođenih, uz podršku UNICEF-a i pojedinih nevladinih organizacija.

Volonteri u Ugandi idu od vrata do vrata u selima, u potrazi za djecom koja nisu upisana u matične knjige rođenih. Mnoge bebe rođene su u kući i njihovo rođenje nije evidentirano.

Po podacima UNICEF-a iz 2013. godine, rođenje 230 miliona djece uzrasta do pet godina, što je 35 posto od ukupnog broja djece u svijetu, nikada nije prijavljeno.

UNICEF je najavio da će do kraja godine objaviti novi izvještaj sa podacima koji pokazuju da je taj procenat sada manji od 30.

 

NV / Beta

Na vrh