Apel intelektualaca za spas Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu: Zatražena hitna smjena Uprave

24. Aug 2017. | 16:14 | NV
kcus foto patria (1)

Grupa bosanskoherogovačkih profesora, novinara, umjetnika i drugih javnih djelatnika zatražili su hitnu smjenu Uprave kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, zbog krize na najvažnijoj zdravstvenoj ustanovi u Bosni i Hercegovini, piše NAP.

U pismu koje potpisuju profesori Rusmir Mahmutćehajić, Enver Kazaz, Esad Bajtal, Slavo Kukić, Nerzuk Ćurak  i drugi, pozivaju nadležne institucije, odgovorne pojedince i kompletnu bosanskohercegovačku javnost da zaustave daljnje urušavanje KCUS-a, mobing nad ljekarima kao i odlazak najboljih stručnih medicinskih kadrova iz zemlje.

“Mi, doljepotpisani građani, izražavamo najoštriji protest protiv stanja u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu i metoda kojima se služi aktuelna Uprava, te protiv neprihvatljivog odnosa prema ljekarima Klinike za ortopediju i traumatologiju”, navodi se u pismu, prenosi NAP.

Kao rezultate Uprave Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, pozivajući se na javno dostupne podatke i svjedočenja uposlenika i pacijenata, potpisnici pisma navode:

– uvođenje radikalnih mjera štednje koje su prouzrokovale nedostatak osnovnih lijekova, materijala i opreme za liječenje, čime su ugrožavaju životi i zdravlje pacijenata;

– pritisak na uposlenike Kliničkog centra, uz grubo korištenje prijetnji i ucjena;

– nezadovoljstvo i strah uposlenika i pacijenata;

– odlazak velikog broja stručnih medicinskih kadrova iz Kliničkog centra i Bosne i Hercegovine;

– činjenica da je sve veći broj građana prinuđen već plaćenu zdravstvenu zaštitu tražiti u drugim medicinskim ustanovama u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine, kao i van zemlje.

“Posljednji u nizu postupaka kojim se dodatno urušava povjerenje građana u zakonitost rada javnih institucija jeste odnos Uprave Kliničkog centra prema ljekarima Klinike za ortopediju i traumatologiju. Tragično je i alarmantno da su samovolji Uprave sada izloženi i pojedini od najuglednijih ljekara, profesora i naučnika. Da li Sarajevo i Bosna i Hercegovina smiju sebi dozvoliti luksuz nastavka odlazaka najboljih ljekara zbog neodgovornog upravljanja Kliničkim centrom?

Na ovaj način se obraćamo javnosti zbog zabrinutosti i uvjerenja da bi nastavak toleriranja dosadašnje prakse aktuelne Uprave, a zbog značaja Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, mogao imati nesagledive posljedice ne samo po sistem zdravstvene zaštite, već i po kompletno bosanskohercegovačko društvo i sve građane. Zbog toga je hitna smjena Upravnog odbora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu i aktuelne Uprave neophodan korak u prevazilaženju postojećeg stanja. Pozivamo sve nadležne institucije, odgovorne pojedince i kompletnu bosanskohercegovačku javnost da zaustave daljnje urušavanje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu”, stoji u pismo upućeno javnosti.

Pismo potpisuju:

Enes Duraković
Dino Mustafić
Rusmir Mahmutćehajić
Edina Bećirević
Nerzuk Ćurak
Edina Kamenica
Enver Kazaz
Drago Bojić
Senada Kreso
Boro Kontić
Ivan Šarčević
Asim Haračić
Vedrana Seksan
Zija Dizdarević
Saša Rukavina
Rasim Gačanović
Mehmed Halilović
Jovan Divjak
Selma Đuliman
Ahmed Burić
Ozren Kebo
Zlatko Dizdarevic
Slavo Kukić
Amer Bahtijar
Esad Bajtal
Štefica Galić
Dragan Stupar
Husnija Kamberović
Sinan Alić
Vlado Azinović
Hadžem Hajdarević

 

NV / NAP

Na vrh