Apple: Bolja prodaja iPhonea, a slabija iPada

Kompanija Apple prodala je 61,2 miliona komada telefona iPhone u drugom tromjesečju svoje tekuće poslovne godine, što je 40 posto više nego u istom tromjesečju prethodne poslovne godine

28. Apr 2015. | 18:54 | S.M
39985


Prodaja tableta iPad smanjena je za 23 posto, na 12,6 miliona komada. U proteklom tromjesečju Apple je prvi put zabilježio veću prodaju iPhonea u Kini, nego u SAD. Kompanija, međutim, nije objavila bilo kakav podatak u vezi prodaje smart satova Apple Watch, ali je saopštila da je aktuelno tromjesečje "počelo na interesantan način".

Profit i prihod Applea premašili su očekivanja, zahvaljujući skoku prodaje telefona iPhone, prije svega u Kini. Neto profit dostigao je 13,57 milijardi dolara, 2,33 dolara po akciji, dok je godinu dana ranije bio 10,22 milijarde dolara (1,66 dolara).

Analitičari su predviđali profit po akciji od 2,16 dolara. Prihod je dostigao 58,01 milijardi dolara u drugom tromjesečju završenom 28. marta, dok je godinu dana ranije bio 45,65 milijarde dolara, a analitičari su predviđali da će biti 56 milijardi dolara.

Prihod ostvaren u Kini skočio je za 71 posto, na 16,8 milijardi dolara, zahvaljujući intenzivnoj prodaji telefona "iPhone", tako da je ta zemlja postala drugo tržište Applea, iza SAD. Zbog povećane prodaje u Kini, Apple je u proteklom tromjesečju zabilježio veću prodaju na svjetskom tržištu smartphonea, nego njegov najveći konkurent Samsung.

Apple je, također, povećao dividendu i program otkupa akcija za 50 milijardi dolara.

Oznake: > >

Na vrh