Arapska investiciona ukazanja u BiH: Bilo jednom u Trnovu

Početkom ove sedmice u Sarajevu je najavljeno da će kompanija “Buroj Property Development” u turističko naselje u općini Trnovo investirati 4,5 milijardi KM. Bila bi to ne samo najveća poslijeratna investicija u BiH nego i veća od svih ukupnih investicija u BiH u posljednjih desetak godina. Sve bi bilo sjajno da se nije nametnulo nekoliko pitanja

9. Feb 2015. | 07:06 | Nedžad Novalić
nv35887

nv35887.jpg
Scena je opisana u nastavku. Akteri su Ibro Berilo, načelnik sarajevske općine Trnovo i Ismail Ahmed, direktor kompanije “Buroj Property Development” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata. Mjesto radnje je sala Općine Centar, zajedničko djelo nosi naziv “Buroj Ozone”, a u publici od političkog jet-seta prepoznajemo jedino Zlatka Petrovića, kantonalnog ministra prostornog uređenja i zaštite okoliša. Ponedjeljak je, početak radne sedmice, kraj januara i nekoliko dana uoči godišnjice februarskih protesta.

Izgradnja “Buroj Ozonea” bit će najveća poslijeratna investicija u Bosnu i Hercegovinu, vijest je koja se svečano saopćava novinarima i koju treba da dostave do ušiju običnih građana. Cifra je nevjerovatna: 4,5 milijardi KM. Iako se ne spominje na konferenciji za medije, taj iznos je veći od svih ukupnih investicija u Bosnu i Hercegovinu u posljednjih desetak godina. Prije delirijuma, ostaje tek nekoliko upitnika na koje bi trebalo odgovoriti. A pitanja nisu toliko teška.


Dirhemi, euri i marke

Prvo je, svakako, koliko iznosi investicija “Buroj Ozone” izraženo u konvertibilnima markama? Na konferenciji za medije je spominjana, a potom u javnost i plasirana cifra od 4,5 milijardi KM. Ibro Berilo, načelnik Općine Trnovo, ograđujući se tvrdnjom da bi o tome trebao govoriti investitor, za Novo vrijeme kaže da je vrijednost investicije samo u prvoj fazi oko 930 miliona eura. “Kolika će biti druga i treća faza, ne znam. Ova prva je već ranije najavljena”, veli on.

No, na zvaničnoj internetskoj stranici kompanije “Buroj Property Development”, u tekstu na arapskom jeziku objavljenom još krajem septembra 2014. godine, navodi se da “Buroj Property Development” analizira mogućnost “izgradnje turističkog grada u Sarajevu ukupne vrijednosti oko 2 milijarde dirhema u prvoj fazi.” Ako se kurs dirhema nije značajnije mijenjao, a nije, to bi, preračunato u eure, iznosilo oko 480 miliona eura. Otkud načelniku Berilu 930 miliona eura, ostaje nejasno.


Ko još koristi internet

Na zvaničnoj internetskoj stranici kompanije “Buroj Property Development” nije objavljena apsolutno nikakva vijest o potpisivanju memoranduma s Općinom Trnovo. Važno je napomenuti da je u kategoriji “najnovije vijesti” najsvježija spomenuta vijest o analiziranju mogućnosti gradnje turističkog grada u Sarajevu. Općenito, cijela internetska prezentacija kompanije koja namjerava uložiti 4,5 milijarde KM u BiH, a najavljuju investicije i u Tursku i u Rumuniju, izgleda prilično jadno. Broj uposlenih je, kako je navedeno na profilu kompanije, između 1 i 10, pri čemu je jedino ime koje se veže za kompaniju ime direktora – Ismail Ahmed.

Pitali smo i o tome. Edin Serezlić, kojeg nam je načelnik Berilo predstavio kao “Dinu kojem se ne može sjetiti prezimena” i koji je “ključni kontakt između njih i investitora”, kazao nam je, ograđujući se da nije ovlašten da daje zvanične izjave, kako “Buroj Property Development” ima niz završenih projekata. Na upit zašto ti projekti nisu javno prezentirani kako se inače radi u ozbiljnim kompanijama koje buduće klijente žele impresionirati svojim portfolijom, Serezlić odgovara da u ovoj kompaniji i ne drže odveć do internetske stranice i da je to jedini razlog zašto ti projekti nisu prikazani na toj stranici. Ono što na stranici postoji jesu tri planirana projekta, dok se o bilo kakvim urađenim projektima uopće ne govori.


Slučajno investitor, slučajno posrednik

Kako kopate dublje, svaki odgovor vam nameće najmanje dva pitanja. Ko je taj, otkud je, da prostiš, “Dino koji ima komplikovano prezime kojeg se ne mogu sjetiti”, kako veli načelnik Berilo? Edina Serezlića, ovlaštenog tumača za engleski jezik, je, prema vlastitim riječima, manje-više slučajno dopalo da bude kontakt-osoba između vlasti BiH i investitora iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koji bi da investiraju samo u Trnovo više nego što je ukupno investirano u BiH u posljednjih desetak godina.

No, opet zamka. Serezlić je kontakt-osoba između investitora i vlasti BiH. Ali, kojih vlasti? Na potpisivanju se našao jedino načelnik Trnova, dok je u publici sjedio jedan kantonalni ministar. Zar je moguće da baš nijedan premijer, barem kantonalni, ne dođe na takvu svečanost, a da ne govorimo o entitetskim premijerima, ministrima ili članovima Predsjedništva? Ne dešava se svaki dan da neko odluči investirati 4,5 milijardi KM u BiH, pa da to bude neprimjetno.

Kako se načelnik Berilo žali da postoji niz zakona koji onemogućavaju investiranje u BiH a koji se moraju mijenjati, od kojih je većina na razini Federacije BiH, bilo bi logično pitati: zašto federalni premijer nije uključen u cijelu priču kako bi pomogao barem izmjenom tih zakona? Na upit Novog vremena, iz Kabineta premijera Vlade Federacije BiH kažu da će u narednih nekoliko dana odgovoriti na ovo prosto pitanje. Njima, napominju, “Buroj Property Development”, na prvu i nije odveć poznat. No, i kompaniji “Buroj Property Development” nisu poznate bosanskohercegovačke vlasti; u septembru su, kako su sami objavili, pregovarali s “bosanskom vladom”, iako su i tad bili u posjeti Općini Trnovo i načelniku Berilu koji naglašava da će im u ovom projektu biti potrebna pomoć kantonalne i federalne vlade.


Lokativ i drugi sporni padeži

Sporne su i lokacije. Prvo, zar nije malo čudno da memorandum između Općine Trnovo i direktora kompanije “Buroj Property Development” bude potpisan u Općini Centar? I za to postoji objašnjenje: Trnovo nema adekvatnu salu u kojoj bi se ovakva svečanost održala, a i Trnovo je daleko za one koji su htjeli prisustvovati ceremoniji potpisivanja. Sporna je i lokacija na kojoj bi se gradio “Buroj Ozone”. Načelnik Berilo kaže da lokacija nije određena, s tim da je jedino sigurno da će se graditi na području općine Trnovo, ali ne na Igmanu i Bjelašnici. Na internetskoj stranici “Buroj Property Developmenta” Igman ne samo da se navodi kao destinacija budućeg turističkog naselja nego se i potanko opisuje. Načelnik Berilo kaže da tek treba izraditi regulacioni plan, nakon čega će biti jasno gdje bi se moglo nalaziti ovo naselje.

Svakako da je logično pitanje i to šta mi, odnosno Općina Trnovo daje investitoru, koje su njene obaveze? Obaveze Općine Trnovo su, prema riječima Berila, da pripreme potrebnu dokumentaciju u saradnji s višim nivoima vlasti. “Buroj Property Development” će zemljište na kojem će graditi naselje dobiti na koncesiju od 99 godina, nakon čega će Općina Trnovo postati vlasnikom cjelokupnog projekta. “Mi ovdje ništa ne prodajemo. Općina Trnovo ulazi kao partner sa zemljom koju mora kupiti i s infrastrukturom koju mora izgraditi. No, na njihovu investiciju, to je otprilike oko jedan posto”, kaže Berilo. Nije naodmet i to preračunati: ako Arapi stvarno ulože oko 4,5 milijardi KM, Općina bi trebala osigurati nekih 40-ak miliona KM.

Koliko je realno da kompanija koja nema projekata izvan Ujedinjenih Arapskih Emirata tek tako investira u BiH 4,5 milijardi KM? “Naša obaveza nije da pravimo određene procjene, nego da izvršimo naš dio obaveza koji smo preuzeli u protokolu koji treba da se pretvori u sporazum”, kaže Berilo uz napomenu da će čim se formira kantonalna, federalna i državna vlast, svi biti pozvani da odu na sastanak u Ujedinjene Arapske Emirate. No, jedan od bivših bosanskohercegovačkih ambasadora u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i dobar poznavalac prilika u ovom dijelu svijeta za Novo vrijeme kaže kako je malo vjerovatna cijela priča. Napominje da ljudi iz UAE investiraju širom svijeta, ali je teško moguće da neko, tek tako, bez ikakvog ranijeg projekta, investira tolike novce.


Pitanja bez odgovora

Posredstvom Edina Serezlića, zvanične osobe zadužene za kontakte s kompanijom “Buroj Property Development”, ovoj kompaniji smo poslali nekoliko pitanja. Odgovori, iako obećani, nisu stigli.

Kad je tačno osnovana kompanija “Buroj Property Development”?
Koje projekte je do sada ova kompanija okončala i kolika je njihova vrijednost?
Je li kompanija okončala ijedan projekt izvan Emirata do sada?
Možete li nam dostaviti portfolio okončanih projekata kompanije “Buroj Property Development”?
Kolike su ukupne investicije koje namjeravaju uložiti u “Buroj Ozone” u Trnovu?
Kako i zašto su se odlučili investirati u općinu Trnovo?
Je li urađena “fesaibility study” glede projekta “Buroj Ozone”?
Ko je radio studiju i u kojem periodu se očekuje povrat uloženih sredstava?
Je li kompanija “Buroj Property Development” stupila u bilo kakvu vrstu komunikacije s drugim nivoima vlasti u BiH, s Vladom Federacije BiH ili Vijećem ministara prije svih?
Na koji način misle osigurati potrebna sredstva za investiciju?


Tajming slučajan?

Zanimljivo je pratiti i vrijeme u kojem se u bosanskohercegovačkoj javnosti “poteže” priča o investicijama kompanije “Buroj Property Development”. Prvi put bilo je to u septembru 2014. godine, u jeku predizborne kampanje. Drugi put priča je pokrenuta samo nekoliko dana uoči godišnjice februarskih protesta. Nadati se da priča o investicijama od 4,5 milijardi KM nije tek sedativ za obične građane.

Na vrh