Arhiepiskop naredio da se sutra zatvore sve crkve i da pravoslavci odlaze pred džamiju al-Aqsa

24. Jul 2017. | 22:55 | NV
palestina1

Arhiepiskop grčko-pravoslavnog patrijarhata Teodosije Atallah Hanna zatražio je da sutra budu zatvorene sve crkve u znak solidarnosti s muslimanskim vjernicima nakon što su izraelske vlasti pojačale restriktivne mjere ispred džamije al-Aqsa, svetog mjesta muslimana cijelog svijeta, javlja INS.

Hanna je pozvao sljedbenike svoje crkve da jedinstveno odlaze pred džamiju u znak solidarnosti sa „svojom muslimanskom braćom i sestrama“, objavili su večeras palestinski aktivisti za ljudska prava.

Izrael je u sklopu provođenja „sigurnosnih mjera“ postavio „pametne“ kamere, infracrvene detektore metala i rendgenske sigurnosne skenere ispred džamije. Također, u ponedjeljak su postavli dodatne željezne barijere ispred kapije Al-Asbat koja vode ka džamiji.

Zbog toga muslimani već danima klanjaju ispred džamije al-Aqsa, a postupci Izraela su međuvremenu isprovocirali eskalaciju nasilja i više ubistava. Ovakvi potezi izazvali su reakcije Arapske lige koja je Izraleu poručila da se „igra s vatrom“.

Arhiepiskop Teodosije Atallah Hanna je našoj javnosti poznat jer je 2011. Godine oštro kritizirao bivšeg srpskog člana Predsjedništva BiH Nebojšu Radmanovića jer su nakon lobiranja ministra vanjskih poslova Izraela Avigdora Liebermana sprski kadrovi blokirali glasanje BiH u Vijeću sigurnosti i onemogućili podršku palestinskom zahtjevu za priznanje.

 

NV / INS

Na vrh