Arhiva Haškog suda u Sarajevu i Srebrenici

29. Nov 2016. | 21:39 | NV
epa04411355 The International Criminal Tribunal for the Former Yugoslavia (ICTY) as it opened its doors to the public as part of the annual 'Just Peace' weekend in The Hague, The Netherlands, 21 September 2014. There were guided tours of a courtroom, exhibitions and documentary film screenings, introducing visitors to the work of the Tribunal.  EPA/MARTIJN BEEKMAN

Memorandum o razumijevanju između Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) i Grada Sarajeva, na temelju kojeg će biti uspostavljen Informativni centar ICTY-ja u Sarajevu, predstavljen je danas u sarajevskoj Vijećnici.

Ovo je projekat od višestruke važnosti za Bosnu i Hecegovinu, za sve njene građane, za pisanje naše historije na neospornim činjenicama.

 

Pocar: Dokumenti moraju biti dostupni javnosti

Sudija Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju Fausto Pocar je izjavio novinarima da je bitno da će nakon dvadesetogodišnjeg rada na prikupljanju različitih materijala, ti materijali biti dostupni sada i javnosti, a ne samo istraživačima i historičarima.

Po njegovim riječima, bitno je da će tim materijalima sada, kroz Informacijski centar, imati pristup i populacija na koju je rat direktno utjecao „i da će kroz sve te materijale moći da se vide, ne samo konkretne, finalne presude nego i sjećanja i svjedočenja ljudi koji nam konkretno govore o istini, o onome što se desilo“.

“Dokumenti u samom centru, u arhivu su jako kompleksni, teški, dugi, komplikovani dokumenti u kojima se također navode diskusije o pravu i često je potrebno da ih eksperti tumače. Svi imaju pristup tim dokumentima, toj arhivi, ali to često nije dovoljno, jer je potrebno da i privatne osobe mogu vidjeti šta je nađeno tokom istraga Tribunala”, navodi Pocar.

Pocar kaže da je zasad ovo jedini centar, međutim, ideja je da imaju više sličnih centara i u BiH i u regiji – u Hrvatskoj i u Srbiji.

“Da bi se to ostvarilo moramo imati pozitivne reakcije na uspostavu ovog centra”, smatra Pocar.

Najavio je da će još jedan centar biti u Srebrenici, „on još uvijek nije dovršen, ali će biti uspostavljen“.

Glasnogovornik ICTY-ja Nenad Golčevski je kazao da će korisnici ovog prvog informativnog centra koji će biti osnovan u Sarajevu imati pristup više od 400 hiljada dokumenata iz sudskih procesa pred Tribunalom. Od toga blizu 100 hiljada su dokazni predmeti.

“Dakle, direktno dokumenti koji svjedoče o samim zločinima koji uključuju više od 3.000 video-snimaka koji su sačinjeni u vrijeme počinjenja zločina. Također, sadrže fotografije sačinjene u tom periodu, artefakte, predmete koji su pronađeni na mjestima zločina, u masovnim grobnicama i slično”, pojasnio je Golčevski.

 

 

Subašić: Ovo je važno za našu djecu

Komentirajući činjenicu da će Informativni centar biti smješten u Vijećnici, gradonačelnik Komšić je kazao kako misli da to jeste pravo mjesto i simbolički, a i stvarno najbolje mjesto gdje ta arhiva može biti smještena.

Vršilac dužnosti glavnog tužioca Tužilaštva BiH Gordana Tadić je izjavila novinarima da je otvaranje informativnog centra u Sarajevu od velikog značaja za BiH, a posebno za pravosuđe i Tužilaštvo BiH.

“Mi smo dali svoj doprinos u ovome projektu, jer Tužilaštvo BiH u svom okviru ima poseban odjel za ratne zločine koji ima veliki broj riješenih predmeta. Ali pred nama je dug posao za rješavanje preostalih neriješenih predmeta i stoga će ova arhiva, koja će biti dostupna tužiocima Tužilaštva BiH, biti od neizmjerne koristi u daljem radu”, navela je Tadić.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić je istaknula da bez istine nema ni pravde, bez pravde nema povjerenja, a bez povjerenja nema pomirenja.

“Koliko je to važno za nas majke, više je važno za našu djecu koja ostaju iza nas, da nešto nauče iz prošlosti da bi imali bolju i sretniju budućnost”, poručila je Subašić.

 

NV / agencije / foto icty.org

Na vrh