Aronija, prirodni lijek i hrana

U eri stresa i ubrzanog života velik je broj bolesti s kojima organizam vodi bitku. Ponekad nismo svjesni da priroda velikodušno nudi lijek koji je prijeko potreban iscrpljenom organizmu. Aronija je grmolika biljka bobičastih plodova u paleti boja od tamnoplave do crne, porijeklom iz Sjeverne Amerike

20. Jun 2013. | 14:35 | Maja Zahiragić
aronija3os

U Evropi je privlačila pažnju prelijepim beharom u proljeće i fantastičnom crvenom bojom listova ujesen. Zbog ovih osobina crnoplodna aronija je 1972. godine primila nagradu Kraljevskog vrtlarskog udruženja Engleske. Otporna je na zimu pa može izdržati mraz do minus 47 ºC.

Zbog toga se još zove sibirskom borovnicom. Raste na gotovo svakom tlu, otporna je na so pa se koristi i kao živa ograda, ne zahtijeva posebnu njegu ni prskanje jer nema nametnika ni bolesti. Dugog je vijeka. Svake godine daje obilje plodova koje ptice rado jedu i prije nego što sasvim sazriju, a kada plodovi poprime crnu boju, još dva mjeseca mogu ostati na grani a da ne istruhnu.


Korištenje u prehrani

Ova plemenita biljka najviše iznenađuje ljekovitim svojstvima, a naučnici posljednjih godina otkrivaju sve više korisnih odlika aronije i načina na koji povoljno utječe na organizam i služi kao prirodni lijek za mnoge bolesti i tegobe. Iako njena ljekovita svojstva još nisu popularizirana u Evropi, sjevernoamerički Indijanci znali su koliko je zdrava i obilato su je koristili u prehrani tokom cijele godine. Mljeli su je i stavljali na meso, miješali u hljeb ili u životinjsku mast, pravili čajeve. Kada je dospjela u Evropu, aronija se prestala koristiti kao lijek i dugo je vremena služila isključivo kao ukras. Međutim, u posljednje vrijeme plodovi se sve više koriste u prehrani.


Ljekovitost

O ljekovitosti aronije govori činjenica da je to jedna od rijetkih biljaka koje imaju sposobnost da same sebe liječe. Sadrži biološke antibiotike (fitoncide) koji sprečavaju truhljenje i crvljivost. U prirodi možemo naći lijek za mnoge bolesti, ali aronija ima ljekovita svojstva korisna za svaki organ u tijelu.


Ko bi je trebao koristiti

U doba ubrzanog životnog tempa ljudi stres neminovno ostavlja posljedice na njihovo zdravlje. Povišen krvni pritisak, pad imuniteta, upale sluznice želuca i migrena neke su posljedice stresa. Moderna farmakologija nudi spektar alternativnih dodataka prehrani, umjetne i preparate prirodnog porijekla.

Aronija se preporučuje i dijabetičarima jer smanjuje količinu šećera u krvi, a sadrži rijedak voćni šećer sorbitol, koji se obično koristi kao zaslađivač u dijetetskim prehrambenim proizvodima i ne zahtijeva inzulin za razgradnju u Aronija se preporučuje onima koji imaju poteškoće s krvnim pritiskom, migrenom, proširenim venama, unutarnjim krvarenjem i slabokrvnosti, jer poboljšava cirkulaciju i čisti krv. Također jača elastičnost krvnih sudova. Efikasno zaustavlja dijareju, jer smiruje sluznicu želuca, pa tako ublažava grčeve i bolove u želucu i crijevimatijelu.


Ublažava hronični zamor

Aronija sadrži različite biofenole koji dezinficiraju i pospješuju zacjeljivanje rana, smanjuju upale, pa se posebno preporučuje postoperativnim pacijentima za brži oporavak. Osim toga, jača imunitet i ublažava sindrom hroničnog umora, a sadrži osam puta više vitamina C od južnog voća. Plodovi sadrže veliku količinu karotena koji štiti stanice od oštećenja, oči od nastanka sive mrene a kožu od opekotina sunca. Ljekovito djeluje na jetru i žuč, pomaže jetri neutralizirati štetne tvari, popravlja funkciju oštećene jetre, pomaže pri upali žučnog mjehura, žučnih kanala, žučnog pijeska, kamenca i žutice. Posebno se preporučuje osobama čiji je organizam iscrpljen, a imunitet oslabljen.


Ubija ćelije raka

Stotinu grama svježih aronija sadrži 16.100 ORAC jedinica (oxygen radical absorbance capacity – antioksidativni kapacitet, odnosno sposobnost kisika da neutralizira slobodne radikale). Za optimalnu zaštitu ljudskog tkiva i plazme od kancerogenih ćelija dovoljno je 3.000–5.000 ORAC jedinica, tako da aronija ne samo da sprečava pojavu raka već i uništava njegove ćelije. Sadrži brojne vitamine, minerale, aromatične i biološki aktivne tvari, zajedno s kalijem, kalcijem, željezom, manganom, molibdenom, jodom i fosforom, veoma rijedak vitamin P i velike količine biofenola, tanina, katehina, flavonida, antocijanina (najviše od svih dosad poznatih voćnih vrsta), folnu kiselinu i betakaroten. Nema nuspojava i mogu je konzumirati svi.

Aronija se može koristiti na mnogo načina, za spravljanje marmelada, sokova, sirupa, jogurta i kolača. Može se stavljati u med, kandirati ili ukuhati u kompot. Najjednostavnije je da se konzumira kao sok, po mogućnosti svakodnevno, kako bi organizam najadekvatnije iskoristio sve njene korisne tvari.


Pozitivni efekti aronije:

– poboljšava cirkulaciju, čisti krv, jača srce;

– normalizira nivo krvnog pritiska;

– utječe na prevenciju kardiovaskularnih bolesti;

– sprečava pojavu arterioskleroze;

– oslobađa organizam toksina i teških metala;

– blagotvorno djeluje u postoperativnim procesima zacjeljenja;

– pomaže u liječenju infekcija urinarnog trakta;

– poboljšava lučenje hormona i regulira rad štitne žlijezde, regulira nivo šećera i hemoglobina u krvi, rad pankreasa i liječi dijabetes;

– sadrži rijedak voćni šećer sorbitol, čime pomaže dijetetsku ishranu;

– uništava maligne ćelije tumora mozga, pluća, debelog crijeva i jetre (antocijanin i proantocijanidin);

– ubija bakterije, pomaže ozdravljenje od prehlada i konjunktivitisa;
poboljšava memoriju;

– usporava proces starenja ćelija;

– pomaže nastajanje dobrog holesterola;

– sprečava nastajanje masnih naslaga;

– poboljšava rad jetre i izlučivanje žuči.

Na vrh