Šarović: BiH će uskoro uputiti odgovor FVO misiiji u vezi sa izvozom mlijeka u EU

Misija Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO) dobit će jasan odgovor do 12. aprila, a možda čak i sutra, da je BiH spremna da uspostavi centralno odgovorno tijelo u zemlji, koje će garantovati kvalitet mlijeka koji se traži u zemljama Evropske unije - izjavio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović na današnjoj pres-konferenciji u Sarajevu

9. Apr 2015. | 17:30 | D.R
39057


Osim toga, kako je saopćio, u odgovoru će biti navedeno da će biti izmijenjeni ključni zakoni na nivou BiH i to u prvnestveno Zakon o veterinarstvu u odredbama koji se tiču međunarodne trgovine te Zakon o poljoprivredi i Zakon o hrani.

Šarović je izrazio nadu da će nakon zaprimanja odgovora FVO misija konstatovati da naša zemlja ima sistem, koji garantuje kvalitet mlijeka koji traži Evropska unija.

"Poslije toga će tražiti da se sve što smo dostavili u odgovoru implementira kroz zakonodavstvo kako bi mogla doći u BiH i utvrditi da smo zemlja koja je uklonila nedostatke", – pojašnjava Šarović.

Potvrdio je da će Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uključiti sve resurse da se to riješi, a najprije da se ispune dva preostala uslova za izvoz mlijeka – sistem službenih kontrola to jest uspostava centralnog kontrolnog tijela i kvalitet sirovog mlijeka.

"Ukoliko se riješi pitanje izvoza mlijeka u EU, onda su BiH otvorena vrata i za rješavanje izvoza mesa i mesnih prerađevina, jaja, mesa peradi. Kvalitet sirovog mlijeka ne odgovara standardima EU te se traži da se eleminišu one farme koje taj kvalitet nemaju a one koje imaju da dobiju zeleno svijetlo", – rekao je Šarović.

Najavio je da će za nekoliko sedmica biti ozvaničeno da BiH nije više na listi zemalja iz koje se ne može izvoziti krompir.

U budućem radu prioritetno će se, kako naglašava, posvetiti uklanjanju prepreka za punopravno članstvo BiH u Svjetskoj trgovinskoj organizaciji, implementaciji evropske agende, provedbi aktivnosti u pravcu poboljšanja i podrške domaće proizvodnje kroz nekoliko zakonskih projekata, te i na uklanjanju necarinskih barijera.

"Čvrsto sam opredijeljen da podržimo nekoliko grana industrije posebno izvozno orijentisana preduzeća i firme iz BiH bez obzira gdje su locirane. Također, ponovo ću pokušati aktivirati priču o plavom dizelu, u čemu nisam uspio prije dvije godine", – poručio je Šarović na pres-konferenciji u Sarajevu.

(Agencija FENA)

Na vrh