Šarović-Mirjanić: Poduzeti dodatne mjere da se obezbijedi izvoz mlijeka

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Stevo Mirjanić na današnjem sastanku u Sarajevu dogovorili su se da se maksimalno ubrza rad na identifikaciji životinja i objekata koji su vezani za izvoz mlijeka

15. Apr 2015. | 14:39 | S.K
39325

“Kancelarija za veterinarstvo, Kancelarija za obilježavanje životinja, inspekcijski organi i entitetska ministarstva trebaju danonoćno raditi na stvaranju uslova da bi bile identifikovane životinje za proizvodnju mlijeka i objekti, koji će biti kandidovani za izvoz mlijeka”, kazao je Mirjanić. 

Također, postignuta je puna suglasnost da Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, kao i druge institucije poduzmu dodatne mjere da se obezbijedi izvoz mlijeka u zemlje koje od ranije figuriraju kao potencijalna tržišta. 

“U tom smislu s Kosovom smo u fazi finalizacije dogovora, s Turskom i Makedonijom dogovori su u toku, a u naredna dva mjeseca očekuje se epilog dogovora s Rusijom”, izjavio je Mirjanić.

Na sastanku je zaključeno da organi, pogotovo Kancelarija za veterinarstvo s komisijom, treba činiti napore i ispoljavati još veći stepen kooperativnosti da se što prije dobije pozitivno mišljenje Ureda za hranu i veterinarstvo Evropske unije (FVO). 

“Ispunjavanje dvaju preostalih uslova je jedan od najvažnijih zadataka koji se treba uraditi s kolegama iz Federacije BiH”, rekao je ministar Šarović, ocijenivši da su poduzete dobre mjere u smislu ispunjavanja uslova za izvoz mlijeka iz BiH u EU. 

Do 12. aprila FVO misija dobila je odgovor u kojem je navedeno da je BiH spremna da uspostavi centralno odgovorno tijelo u zemlji, Kancelariju za veterinarstvo, koje će garantovati kvalitet mlijeka koji se traži u zemljama Evropske unije. 

Također, u odgovoru stoji da će biti izmijenjeni ključni zakoni na nivou BiH i to u odredbama koji se tiču međunarodne trgovine. To su prvenstveno Zakon o veterinarstvu, Zakon o poljoprivredi i Zakon o hrani. 

“Finalizacija ta tri zakona je pri kraju, koja se trebaju donijeti, pogotovo zakoni o hrani i veterinarstvu da bi se moglo implementirati obaveze vezane za identifikaciju životinja i objekata i stvaranje uslova za izvoz mlijeka”, kazao je ministar Mirjanić. 

Smatra da je neophodno obnoviti raspravu vezanu za poboljšanje spoljnotrgovinskog poslovanja, jer se o tome posljednji put razgovaralo u novembru prošle godine. 

(Agencija FENA)

Na vrh