Šarović: Pregovori o adaptaciji SSP-a trajat će dok se ne ispuni minimum zahtjeva BiH

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović informirao je da Kancelarija Evropske komisije za hranu i veterinarstvo (FVO misija) iz Dablina, čiji je zadatak kontrola sistema BiH u oblasti hrane, posebno hrane za životinje, dolazi 14. te da će ostati do 25. marta

15. Feb 2016. | 15:36 | K.K
54611

Pojasnio je da će FVO misija obići najmanje dvije bh. mljekare koje imaju dozvolu za izvoz i izvjestan broj farmi. Istovremeno, dodao je, u BiH vrše se pripreme za usvajanje neophodnog zakonodavstva koje će biti predmet razgovora FVO misije.

Istakao je da su već usaglašena dva zakona, Zakon o poljoprivredi i Zakon o veterinarstvu te da je preostalo da se usaglase neke odredbe Zakona o hrani.

Naglasio je da je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH (MVTEOBiH) pokrenulo proceduru za izmjene i dopune Zakona o akcizama kako bi implementirali raniju inicijativu za plavi dizel, a koju je podržalo Vijeće ministara BiH, čime su stvoreni uvjeti da ova važna mjera za poljoprivrednike bude usvojena u skorije vrijeme.

Također je informirao da se BiH priprema da potpiše globalni dokument o klimatskim promjenama 21. i 22. aprila u Ujedinjenim nacijama (UN) u Njujorku, zajedno s ostalim zemljama.

Šarović se na današnjoj pres-konferenciji osvrnuo i na podnošenje aplikacije BiH za članstvo u EU i ovaj događaj ocijenio historijskim za BiH.

S tim u vezi, informirao je da sutra u BiH dolazi delegacija iz Brisela za otpočinjanje pregovora o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) te da će pregovarač s bh. strane biti sekretar MVTEOBiH Hamdo Tinjak.

Ministar Šarović je mišljenja da je potpuno neizvjesno koliko će trajati pregovori o adaptaciji SSP-a, ističuću da će, što se njega tiče, trajati dok se ne ispuni minimum zahtjeva BiH.

Na pitanje da li je iz institucija Turske stigla zvanična informacija o odobrenom izvozu mesa iz BiH u Tursku, kazao je da je BiH trenutno odobren izvoz 5.700 tona mesa te da se čeka prijedlog Ministarstva ekonomije Turske za izvoz dodatnih 10.000 tona, pod uvjetima koji još nisu poznati bh. strani.

(Agencija FENA)

Na vrh