Assad: Narod još podržava vladu

Građanski rat u Siriji uskoro će ući u petu godinu, bez kraja na pomolu. Glavni urednik magazina Foreign Affairs, Jonathan Tepperman, sastao se 20. januara u Damasku sa sirijskim predsjednikom Basharom al-Assadom kako bi raspravljali o sukobu u ekskluzivnom intervjuu

26. Jan 2015. | 13:47 | S.K
35431

Navodeći činjenice o sirijskom ratu – 200.000 ubijenih, milion ranjenih i više od tri miliona izbjeglica – i obzirom na gubitke među vlastitim vojncima i činjenicu da sukob ne može trajati beskonačno, Tepperman je zapitao Assada kako vidi okončanje rata. 

Svi ratovi u svijetu okončani su političkim rješenjem, jer rat sam po sebi nije rješenje; rat je jedan od instrumenata politike. Tako mi vidimo situaciju. To je naš moto – kazao je Assad, dodajući da u Siriji nema vojnog rješenja.   

Tipperman navodi da je Sirija podijeljena u tri minidržave – jednu koju kontrolira vlada, drugu koju kontroliraju Islamska država i Nusra front, i treću koju kontroliraju sekularne sunitske i kurdske opoziocijske snage. Namjerava li Assad ikada ujediniti tako podijeljenu zemlju?

“Prije svega, to nije tačna slika, jer ne možete govoriti o minidržavama a da ne govorite o ljudima koji žive unutar tih država. Sirijski narod još je za jedinstvenu Siriju. Narod još podržava vladu. Grupe na koje mislite kontroliraju neke regije, ali se one pomjeraju s jednog mjesta na drugo – one nisu stabilne, i nema jasnih linija razdvajanja među raznim snagama”, kazao je. 

“Ključno pitanje je, međutim, stanovništvo. Narod još podržava državu bez obzira da li je podržava politički ili ne. Stoga, sve dok sirijski narod vjeruje u jedinstvo, svaka vlada zvanično može ujediniti Siriju. Ako je narod podijeljen na dvije, tri ili četiri grupe, niko ne može ujediniti ovu zemlju. Tako mi gledamo na situaciju”, izjavio je Assad. 

(Agencija FENA)

Na vrh