Assad: Spreman sam sarađivati s Trumpom

16. Nov 2016. | 08:25 | NV
1-32

Sirijski predsjednik Bashar Al-Assad govoreći za RTP televiziju, odgovarao je na pitanja šta očekuje od novoizabranog američkog predsjednika Donalda Trumpa i da li njih dvojica mogu zajedno djelovati u borbi protiv ISIL-a, prenose mediji.

“Mi nemamo velika očekivanja, jer američka administracija nije samo predsjednik. Tu su različite sile unutar te administracije i različiti lobiji koji će uticati na svakog predsjednika. Dakle, moramo sačekati njegov početak u nove misije, recimo, ili položaj predsjednika u ovoj administraciji u roku od dva mjeseca. Ali mi kažemo da uvijek imamo samo puste želje da će Sjedinjene Američke Države biti nepristrasne, da će poštovati međunarodno pravo, da se neće miješati u poslove država širom svijeta i naravno da će prestati sa podržavanjem terorista u Siriji.”

Na pitanje da li je spreman za saradnju s Trampom u borbi protiv ISIL-a, Assad je odgovorio potvrdno, ali naglasio da su u to uključeni i drugi faktori.

“Naravno. Ja bih rekao da je obećavajuće, ali može li on to uraditi? Može li on ići ka tom cilju? Šta je sa suprostavljenim snagama u ovoj administraciji, mainstream medijima koji su bili protiv njega? Kako će se on s tim da nosi? Zbog toga kod nas još uvijek postoji sumnja da on to može i da će realizovati svoja obećanja. To je razlog zbog čega o njemu oprezno prosuđujemo, posebno što on nije ranije bio na političkim pozicijama. Dakle, ne možemo ništa reći o tome šta će on uraditi, ali ako će da se bori protiv terorista, naravno, bićemo saveznici, prirodni saveznici u tom pogledu kao sa Rusima, Irancima i mnogim drugim državama koje žele da poraze teroriste”, kaže Assad.

“Naravno, ako su iskreni, ako imaju volje i ako imaju mogućnosti, mi smo prvi za borbu protiv terorista, jer smo mi patili više zbog terorizma od bilo koje druge države na svijetu”, zaključuje Assad.

 

NV / foto Sana

Na vrh