Assange dobio državljanstvo Ekvadora

11. Jan 2018. | 23:00 | NV
assange

Ekvador je dodijelio državljanstvo osnivaču Wikileaksa Julijanu Asangeu koji već pet godina živi u azilu u ambasadi te zemlje u Londonu, javlja Beta.

Ministarstvo vanjskih poslova Ekvadora saopštilo je danas da su zvaničnici odlučili da je Assangeu dodjele državljanstvo dok se ne nađe način za rješavanje njegove situacije, navodi agencija AP.

Assange se 2012. godine sklonio u ambasadu Ekvadora u Londonu i odbijao je da ode u Švedsku na ispitivanje u istrazi o silovanju, jer vjeruje da bi ga Švedska izručila SAD zbog objavljivanja tajnih vojnih dokumenata o ratovima u Iraku i Afganistanu. U međuvremenu Švedska je povukla optužnicu protiv njega.

Britansko Ministarstvo vanjskih poslova odbacio je zahtjev Ekvadora da Assangeu, koji je rođen u Australiji, odobri diplomatski status, prenosi Beta.

Sa druge strane, Assange strahuje da bi izlaskom iz ekvadorske ambasade bio uhapšen od strane britanske policije i isporučen u SAD gdje može dobiti i smrtnu kaznu. Britanija odbija dati obećanje Assangeu da ga neće isporučiti u SAD.

 

NV

Na vrh