Assange: Sarkozy je “uklonio” Gaddafija?

23. Mar 2018. | 20:58 | NV
sarkozy gaddafi

Osnivač Wikileaksa Julian Assange se zapitao da li je bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy odgovoran za smrt “krunskog svjedoka” Muammera el Gaddafija.

On je istakao i da te tvrdnje, koje su prvi put u javnost dospjele 2012. godine, treba da budu ponovo provjerene poslije nedavnog otvaranja istrage protiv Sarkozyja.

Assange je skrenuo pažnju na tekst koji je objavio britanski Daily Mail, a u kom se navodi da je Gaddafija ubio pripadnik francuske tajne službe, prema naredbi tadašnjeg predsjednika Francuske.

“Motiv je bio da Gaddafi bude uklonjen kako ne bi bio ispitivan zbog navodnih sumnjivih veza sa Sarkozyjem. Ranije ga je francuski predsjednik nazivao ‘bratskim liderom’, a govori se i da je dobio milione od libijskog lidera kako bi finansirao svoju predsjedničku kampanju 2007. godine. Sa Gaddafijem je bio blizak i bivši britanski premijer Tony Blair i tu je bilo priče o velikom novcu”, navodi se u tekstu.

Daily Mail je tada pisao da su britanski i francuski “vojni savjetnici” bili u Libiji tokom prevrata u kom je ubijen Gaddafi, a privremeni predsjednik Vlade Libije Mahmoud Jibril je rekao da se jedan strani agent umiješao među pobunjenike kako bi ubio Gaddafija.

“Od početka NATO ofanzive na Libiju, koju je podržavala i Sarkozyjeva vlast, Gaddafi je prijetio da će otkriti sve detalje njihovog odnosa. Sarkozy je imao svaki razlog da ušutka Gaddafija, što je brže moguće. On je lociran tako što je praćen njegov razgovor sa sirijskim liderom Basharom al-Assadom“, pisao je italijanski dnevnik Corriere della Sera.

 

NV / B92 / foto EPA B92

Na vrh