Dijaspora #bhdijaspora>>

AUBHA obilježava 21. godišnjicu genocida u Srebrenici

11. Jul 2016. | 10:21 | F.Z.
Obiljezavanje_21_godisnjice_genocida_u_Srebrenici_Australija_2016

 

U organizaciji Australijske unije bh asocijacija (AUBHA) širom Australije od petka (Perth, dženaza u odsustvu), pa sve do večernjih sati u ponedjeljak 11.jula, traje obilježavanje 21. godišnjice genocida u Srebrenici.

Centralno obilježavanje ove tužne 21. godišnjice masakra genocidnih razmjera u Srebrenici održano je u subotu (10.jula) u Melbourneu u novim prostorijama Islamske Zajednice Noble Park. Suorganizator je bilo Udruženje ‘Podrinje 11. juli Srebrenica’. Iza akšam namaza proučen je tewhid za sve žrtve u srebreničkoj kataklizmi jula 1995.godine. Ovom komemorativnom skupu prisustvovale su ličnosti iz javnog i političkog života, napravljena je video prezentacija srebreničkog zločina, bilo je recitacij na temu Srebrenice, prigodnih ilahija i tužnih sjećanja pojedinaca. Posjećenost je bila dobra.

U Islamskom centru u Deer Parku, (Melbourne) će danas biti proučene dove za ubijene i nestale osobe srebreničkog kraja,  iz jula 1995.godine.

Danas će i u Bošnjačkom mesdžidu u Adelaidu biti proučen tewhid srebreničkim šehidima poslije akšam namaza, klanjati dženaza u odsustvu za sve šehide , a onda biti položeno cvijeće kod spomen-obilježja srebreničkim žrtvama. I u Adelaidu se očekuje dolazak gostiju javnog i političkog značaja, koji će zajedno sa prisutnim, u sali, u posebnom ambijentu gledati direktan prenos iz Srebrenice, sa dženaze 127 žrtava genocida.

U Sydneyu, je jučer tačno u 12:00 sati, na popularnom Town Hallu Square, u samom City centru, na otvorenom, obilježena 21.godišnjica sjećanja na sve mučki ubijene Srebreničane. Hor “Modra Rijeka”  izveo je  “Srebrenički inferno” , da bi uslijedila obraćanja i podsjećanja na Srebrenicu,  na engleskom i bosanskom jeziku. Petnaestogodišnja Hena Huseinspahić izrecitovala je vlastitu poemu ”Pad Srebrenice” na engleskom jeziku, sa kojom je osvojila već nekoliko nagrada.

“Pitala je – zašto, zašto, zašto..? Duboko svjesna svega što je u poemi rekla, ostavila je vrlo snažan dojam na prisutne.Ali isto tako je konstatovala da je i ona žrtva srebrenička i da genocid nije masakr, ili bilo koja druga slična riječ. Abid Mujala je proizveo gotovo identičnu atmodferu  sa a kapela  ilahijom ”Šehidi”. Devetogodišnji Munib Smajić, koji nije ni upamtio svoga djeda, koga ubiše neljudi u Srebrenici, u svojoj pjesmi šalje mu poruku od njega, unuka. Lejla Smajović također imala šta reći o srebreničkom zločinu planetarnih razmjera, kroz svoje dvije recitacije o Srebrenici, i na engleskom i na bosanskom jeziku.

Mirsad Kadić, sa “Poemom o Srebrenici” Esada Bajića, zaista dirljivo i nadahnuto izrecitovanom, nije mogao suzbiti vlastite suze , baš kao i mnogi prisutni. To je bio emocionalni vrhunac ovog tužnog skupa u Sydneyu”, saopćeno je iz AUBHA-e.

I u Sydneyu će se dvoransko obilježavanje tužne 21.godišnjice sjećanja na masovna pogubljenja Srebreničana, održati danas, sa sličnim programom sa Town Hall Square, a  izvjesno je da će biti prisutni političari lokalnog, državnog i federalnog nivoa. Sa svojim pjesničkim pogledima na Srebrenicu, pridružiće se i Ibro Suhopoljac, saopćeno je iz AUBHA-e.

 

 

 

Na vrh